Fusie bij kleine banken

Redactie KW

De nichebanken Goffin Bank en Centrale Kredietverlening fuseren tot één bank. De fusie is geen verrassing: beide banken kennen immers dezelfde eigenaar.

Zowel Goffin Bank als Centrale Kredietverlening (CKV) zijn in handen van Dominiek De Clerck, een telg van de bekende ondernemersfamilie rond de Beaulieugroep.

De fusie van beide banken is dus logisch, bevestigt Rudi Deruytter, die gedelegeerd bestuurder was van beide banken en dat ook blijft van het geïntegreerde bedrijf. “Maar het kadert ook in de versterking van het eigen vermogen en de Bazel III-normen, waardoor kleine banken het moeilijk krijgen”, aldus Deruytter.

Door de fusie zijn alle bankactiviteiten van Goffin Bank op 1 mei overgegaan naar CKV. Alle activa en passiva, alle lopende contracten en verbintenissen, en alle rechten en verplichtingen van Goffin Bank werden overgenomen door CKV uit Waregem. Daarmee verdwijnt Goffin Bank. De naam Goffin kredieten blijft wel behouden. De klanten zijn verwittigd van de fusie.

Zowel Goffin Bank als CKV zijn kleine nichespelers. Hun werking is beperkt tot Vlaanderen en ze werken via makelaars. “Ook na de fusie blijft de bank bij haar kernactiviteit: traditioneel bankieren”, benadrukt Deruytter. Het geïntegreerd balanstotaal van de banken bedraagt zo’n 500 miljoen euro, samen tellen ze een vijfduizendtal klanten.

Deruytter verwacht dat in de nabije toekomst meer kleine banken in de etalage zullen komen te staan als gevolg van de nieuwe Bazel III-normen. Als daarbij opportuniteiten zijn, zal CKV die bekijken, zegt hij.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier