Fregat Louise-Marie vertrokken

Redactie KW

Het fregat F931 Louise-Marie van de Marine heeft maandag om 11 uur haar thuisbasis Zeebrugge verlaten voor een vier maanden durende opdracht aan de Hoorn van Afrika. Het schip gaat er tussen 20 oktober en 20 januari meewerken aan de operatie Atalanta II van de Europese Unie. Het schip moet de scheepvaart voor de kust van Somalië beschermen tegen piraterij. Het fregat zal op 7 februari 2011 terug aanmeren in Zeebrugge.

Veel tranen maandag in Zeebrugge. De marine had de familie van de bemanning uitgenodigd voor de afvaart. De bemanning zelf gaf te kennen goed voorbereid te zijn. “Maar een opdracht met een militair schip is nooit zonder gevaar”, zegt tweede commandant Peter Ramboer. “Vier maanden is een lange periode. We zullen ook moeten werken aan de sfeer aan boord. Kerstmis en Nieuwjaar worden wellicht de moeilijkste momenten.”

Naast mariniers zijn maandag ook acht paracommando’s uit Diest en een detachement duikers van de genietroepen in Burcht ingescheept. Voor de kust neemt het fregat nog een Alouette III-helikopter van de Marine aan boord.

Veel van de bemanningsleden van de F931 Louise-Marie hebben een half jaar terug al deelgenomen aan dezelfde operatie. Ook toen waren ze vier maanden onderweg.

Naast het Belgische fregat nemen nog meer dan twintig schepen uit negen EU-lidstaten deel aan de operatie. Daarnaast hebben ook nog tal van andere staten militairen in de regio om hun koopvaardijschepen en humanitaire konvooien te beschermen.

(jv/belga)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier