Frederick Delaere uit Meulebeke coördineert online ufo-meldpunt

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Ufo’s of vliegende schotels: de ene gelooft er rotsvast in, terwijl de andere met een grijns het bestaan ervan weglacht. Toch worden er jaarlijks honderden ongeïdentificeerde vliegende objecten waargenomen en die kunnen sinds 2007 op de website van Frederick Delaere gemeld worden. “We nemen elke melding serieus”, zegt hij. “En negentig procent kunnen we verklaren.”

“Ik was 14 jaar oud toen mijn interesse in ufo’s werd aangewakkerd”, vertelt hij. “Ik vergezelde mijn opa naar de bibliotheek van Tielt en daar kreeg ik een boek over ufo’s in handen. Ik was meteen verkocht en contacteerde de auteur, om met gelijkgezinden over het onderwerp te kunnen praten.” Zestien jaar later bulkt zijn bureau uit van de boeken over ufo’s en vliegende schotels én is hij de bezieler van het Belgische ufo-meldpunt.

Ufo-clubje

“Er was in ons land echt nood aan een neutraal meldpunt voor vreemde luchtverschijnselen, vond ik. Daarom stampte ik, samen met enkele anderen, onze website uit de grond. En ja, we nemen elke melding serieus en onderzoeken die op een wetenschappelijke manier. Belangrijk voor ons is de datum, het exacte tijdstip en de vliegrichting. Aan de hand van die parameters kunnen we al heel veel verklaren.”

Onderbouwde verklaring

Het grote doel van ufomeldpunt.be is niet het onomstootbare bewijs leveren dat buitenaards leven bestaat, maar vreemde luchtverschijnselen een onderbouwde verklaring geven. “In negentig procent van de gevallen kunnen we een afdoend antwoord geven. Vaak gaat het om een verdwaalde weerballon, maar ook bepaalde natuurfenomenen kunnen aan de basis van de waarneming liggen. Maar tegelijk zijn er per jaar een tiental meldingen die we niet kunnen verklaren. Dan fronsen we ook wel eens de wenkbrauwen, maar dat betekent niet dat we meteen aan buitenaardse activiteit denken.”

(PVH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt

>> www.ufomeldmpunt.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier