Freddy De Vadder viert 40ste verjaardag met Bal Radical

Redactie KW

Bart Vanneste wordt er 40 en met hem zijn West-Vlaams vuilbekkend alter ego, Freddy De Vadder. Dat wordt gevierd op zijn De Vadders, met een ‘ferm decadent feest’ dat niet geheel toevallig Bal Radical Marginal heet.

Bart Vanneste: „Elk jaar geef ik een feestje voor mijn verjaardag, maar als je 40 wordt, moet je eens iets speciaals doen, zeker? Ik dacht eraan deze keer veel volk uit te nodigen, maar dan zou heel mijn huis top of de kloten liggen en mag ik weer twee dagen kuisen. Dus doe ik het op verplaatsing. Dat is geestig, hé, een keer zot doen.”

Doet dat jou iets, dat daar vanaf zaterdag een 4 voor staat?
„Bah neen. Ik leef toch nog altijd alsof ik 28 ben (grijnst). Je bent maar zo oud als je zelf wil zijn. Ik leid geen leven zoals de gewone mensen: ik ga niet elke dag van de week werken, ik ben veel op de baan, na een optreden ga ik geregeld goed feesten… De meeste van mijn maten – leeftijdsgenoten – gaan nog wel eens uit, maar zij kunnen zich dat niet te veel permitteren, want anders zijn ze tegen het eind van de week steendood. Veel van de gasten met wie ik nu uitga, zijn tien of vijftien jaar jonger. Ik ben nu ook single; dan zit je sowieso minder thuis.”

Kan je lichaam dat tempo nog aan?
„Vaneigens dat ik dat voel. Gelukkig heb ik de dag erop tijd om te recuperen. Waar ik wel op let, is dat mijn optredens daar geen scha van hebben. Al zorgt zo’n optreden ook elke keer voor een adrenalinestoot. Automatisch ben je achteraf kláárwakker en dan is het natuurlijk vree moeilijk om meteen naar huis te gaan. En ja: hoe ouder je wordt, hoe zwaarder de katers. Performen, het kan lastig zijn, hoor (lacht).”

Op welke manier probeer jij je dan euh, te óntlasten?
„Ik ga minivoetballen: met mijn broer en wat maten huren we een sporthal en spelen we een matchke onder mekaar, zonder scheidsrechter. Ja, ik kan goed minivoetballen. Met groot voetbal – bij Rekkem – ben ik snel gestopt, op mijn veertiende, maar ik ben wel nog een tijd blijven minivoetballen. Ik ben vrij klein van gestalte, was het meer technische type.”

Hoe omschrijf jij Freddy De Vadder aan die buitenlanders: als a marginal from the Baracks of Mienen?
„Euh, lowlife, moustache, no gêne. Vooral dát spreekt mensen aan: dat Freddy dingen zegt die anderen alleen maar durven denken. Eentje vertelde over zijn moeder die was komen kijken en achteraf was die uit zichzelf over seks begonnen tegen hem: ‘Voor de eerste keer in mijn leven!’ (gelach) Geweldig vond ik dat.”

Vijftien jaar al doe je Freddy. Je hebt in het verleden al een paar keer aangegeven ermee te willen stoppen.
(knikt) „Door mijn regisseur ben ik van dat idee afgestapt: ‘Bart, er zijn veel comedians en acteurs die van hun leven geen zo’n sterk personage als Freddy zullen uitvinden’. Hij heeft gelijk. Er valt nog veel met Freddy te doen!”

(MiCo)

Het hele interview in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 9 april 2010

>> www.freddydevadder.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier