Fraudeproces tegen eigenaren Osta Carpets Deerlijk van start

Redactie KW

Voor de correctionele rechtbank van Gent is het proces ingeleid tegen de broers Dejager, de eigenaars van tapijtenfabrikant Osta Carpets.

Zij riskeren een verbeurdverklaring van meer dan 18 miljoen euro riskeren voor grootschalige fraude. De zaak startte in 2006, toen een ex-werknemer van Liechtenstein Global Trust de bankgegevens van 1.400 buitenlanders doorspeelde aan de Duitse overheid. De gegevens van de Belgen, waaronder die van de textielfamilie Dejager, kwamen bij de Belgische fiscus en het gerecht terecht. De familie Dejager had in 2006 een regularisatie-aangifte van hun zwart geld gedaan, maar uit de buitenlandse gegevens bleek dat slechts een klein deel van het zwart kapitaal aangegeven werd.

Minnelijke schikking

De familie Dejager ging over tot bekentenissen, maar wees ook in de richting van haar adviseurs bij de fiscale regularisatie, het beurshuis Petercam en het advocatenkantoor Tiberghien. Het parket vervolgde de gebroeders Dejager, Petercam en Tiberghien voor witwassen van zwart geld en schriftvervalsing bij het opstellen van het regularisatiedossier. Petercam sloot echter een minnelijke schikking met het openbaar ministerie in kader van het verruimd verval van de strafvordering tegen betaling van een geldsom (VVSBG), de zogenaamde afkoopwet. Door de minnelijke schikking te betalen moest het beurshuis niet voor de rechtbank verschijnen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier