Franstaligen blijven welkom aan Belgische kust

Redactie KW

Het West-Vlaams Provinciebedrijf voor Toerisme en Recreatie Westtoer heeft donderdag benadrukt dat de Franstalige Belgen welkom blijven aan de Belgische kust. Westtoer liet dat weten bij de voorstelling van twee nieuwe toeristische gidsen van de kust en West-Vlaanderen en de presentatie in het Frans van de evenementen voor 2009.

Volgens Westtoer is er geen duidelijke daling te merken van het aantal Franstaligen dat een bezoek brengt aan de Belgische kust en was de lichte daling van hun bezoekersaantal tijdens de zomer van 2007 en waarschijnlijk ook 2008 te wijten aan diverse maar geen communautaire factoren, waaronder het weer.

De mediagroep Sud Presse had zich op 3 maart afgevraagd of de
Franstalige Belgen nog welkom waren aan de kust na een campagne van het Vlaams Belang en het verdwijnen van Franstalige borden in het Zwin.

Wallonië is voor de Belgische kust de op een na belangrijkste markt, aldus Westtoer. De Waalse en Brusselse Franstaligen die een verblijfplaats huurden of een hotel boekten waren in 2007 goed voor een omzetcijfer van 220,5 miljoen euro. In dat jaar bleven ze gemiddeld zes nachten ter plaatse, of een totaal van 3,6 miljoen overnachtingen.

“Wallonië en Brussel betekenen meer dan ooit een stabiele markt voor de Belgische kust”, zei Stefaan Gheysen van Westtoer. Toch vreest Westtoer negatieve communautaire gevolgen na verschillende politieke evenementen of gebeurtenissen in de media, zoals de RTBF-uitzending “Bye Bye Belgium” of de flater van voormalig premier Yves Leterme die de Brabançonne met de
Marseillaise verwarde.

In het kader van de modernisering van de toeristische infrastructuur
zal een inspanning geleverd worden om de toeristen aan de kust informatie in verschillende talen te verschaffen. Zo zullen in het Zwin nieuwe borden geïnstalleerd worden in drie of vier talen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier