Franse strandjagers mogen zeldzame vogels blijven bejagen

Redactie KW

Al jaren schieten Franse jagers vlakbij de grens met België op zeldzame vogelsoorten. Vlaams Volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele (N-VA) vindt het een schande dat ons land vele miljoenen euro investeert om natuurgebieden in te richten en zeldzame vogelsoorten te beschermen, terwijl die vogels tijdens hun trek over Frankrijk worden afgeschoten.

Strandjagers

“Aan de Franse grens, net voorbij De Panne, schieten bepaalde jagers zonder al te veel moeite en zonder kennis van zaken, op allerlei vogels die vanuit het noorden komen: kolgans, krakeend, wilde eend, pijlstaart, smient, slobeend, zomertaling, wintertaling, eidereend, kuifeend, waterral, grutto, watersnip, wulp, regenwulp, scholekster, goudplevier, kievit, enzovoort…”

Alles verloopt correct

Een tijd geleden klaagde Vandaele dat probleem aan. Nu reageert de Franse prefect Jean-Michel Bérard. Hij geeft toe dat sommige vogelsoorten die in België beschermd zijn, in Frankrijk wel bejaagd mogen worden. “Maar,” zegt hij, “de Franse regelgeving is tot stand gekomen na overleg met alle betrokkenen, ook wetenschappers en natuurverenigingen.” Bovendien, stelt hij, is alles in overeenstemming met de Europese richtlijnen. De Franse kust heeft volgens hem ook grote zones die niet bebouwd zijn en waar niet gejaagd mag worden.

Vandaele betreurt dat het strandjagen niet verboden wordt. De prefect wil alleen beloven dat de politiediensten in de kustzone extra aandachtig zullen controleren.

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier