Franse architect krijg vijf jaar voor poging tot doodslag op landgenoot in Vleteren

Redactie KW

Een Franse architect is veroordeeld tot vijf jaar cel voor moordpoging in Vleteren op een landgenoot.

De veroordeelde Alexis C. (29) uit Duinkerke probeerde zijn kompaan B. op 6 maart 2009 neer te knallen in de Veurnestraat in Vleteren, maar om een of andere reden ketste het pistool tot twee keer toe. Hij haalde dan maar een mes boven en stak daarmee het slachtoffer in de hals. Dat resulteerde echter niet in de dood van de in Frankrijk bekende crimineel. Voordien werd het slachtoffer een slaapverwekkende cocktail aangeboden en pas toen de man in slaap was gesukkeld werd overgegaan tot actie. Voorbedachtheid dus, maar het slachtoffer werd wakker en kon vluchten.

Gevlucht maar wroeging gekregen

De dader zat toen wel veertien maanden in voorarrest, maar op het eigenlijke proces vertoonde hij zich niet. Hij vluchtte naar het verre Oosten, waar hij een nieuw leven begon. Hij kreeg echter wroeging en wilde niet zijn hele leven achtervolgd worden. Daarom kwam hij spontaan naar België om zich aan te geven.

Mildere veroordeling

Zijn verdediging zei dat de moordpoging er kwam uit pure schrik voor één of meer van zijn kompanen en hij zag geen andere uitweg dan mee te stappen in het complot. De Ieperse rechter had het over een zeer intrigerend verhaal en kan zich niet van de indruk ontdoen dat de beklaagde nog altijd anderen uit angst beschermt. De beklaagde zag zijn veroordeling gemilderd van acht naar vijf jaar, waarvan vier jaar effectief. De rechter beval ook de onmiddellijke aanhouding.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier