Frans vliegdekschip Tonnerre aangemeerd

Redactie KW

In Zeebrugge is het Franse vliegdekschip Tonnerre aangemeerd. Strikt genomen is het een helikoptercarrier van de Franse marine. Het reusachtige schip heeft veel van de bekende Amerikaanse en Engelse oorlogsbodems waarop vliegtuigen kunnen landen en opstijgen. Het is de eerste keer dat een dergelijk schip een Belgische haven aandoet.

Het werd nog meer pas gebouwd en is hier voor een oefening op zee van de European Battlegroup.

Over de grote oefening op volle zee die binnen enkele dagen start, wil de Belgische Marine weinig kwijt. Het past in de internationale strijd tegen terrorisme en deze Tonnerre zal er een belangrijke rol in spelen. De helikoptercarrier is een uitzonderlijk vaartuig.

Op het dek staan nu Franse Gazelle- en Puma-helikopters. Er is plaats voor 16 toestellen. Maar ook voor troepentransport en medische operaties speelt de Tonnerre een belangrijke rol. De Tonnerre heeft ook een zusterschip. Samen met het bekende Franse Vliegdekschip Charles de Gaulle vormen deze drie schepen het krachtigste deel van de Franse marinevloot. Ook Engeland, Italië en Spanje hebben gelijkaardige schepen voor vliegtuigen en helikopters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier