Frans Van Daele uit Knokke-Heist is kabinetschef koning Filip

Redactie KW

De nieuwe koning begint nu aan z’n loopbaan, en wordt daarbij omringd door een staf van medewerkers. Een belangrijke persoon daarbij is de kabinetschef. Wat al wekenlang werd voorspeld, is intussen officieel: een taak van Frans Van Daele.

Van Daele is een topdiplomaat, eigenlijk een Zeeuw van afkomst. Op z’n twaalfde verhuisde hij naar Knokke-Heist, waar hij z’n jeugd doorbracht. Later ging hij in Leuven studeren, en werd diplomaat. Officieel is hij sinds vorig jaar met pensioen, maar nu is hij officieel aangesteld als kabinetschef van de kersverse koning.

Van Daele kwam al meteen na de aankondiging van de troonsafstand van koning Albert II nadrukkelijk in beeld als de opvolger van Jacques van Ypersele de Strihou, die nog tijdens het koningschap van Boudewijn als kabinetschef benoemd was. Zondag 21 juli was Van Daele niet uit de buurt van Filip weg te slaan tijdens zijn eedaflegging en de andere activiteiten naar aanleiding van de nationale feestdag en de troonsbestijging. Nu is Van Daeles benoeming dus officieel.

(MD/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier