Frans uitstel ‘Canal du Nord’ heeft geen gevolgen voor Leiewerken in Wervik

Redactie KW

De beslissing van de nieuwe regering in Frankrijk om de aanleg van het ‘Canal du Nord” tussen Compiègne en Le Havre uit te stellen omwille van de kostprijs van twee miljard euro, zal geen gevolgen hebben voor de Leiewerken in Wervik.

Dat maakte schepen en federaal volksvertegenwoordiger Bercy Slegers (CD&V) dinsdagavond bekend tijdens de gemeenteraad in Wervik. Fractieleider Belinda Beauprez (Impuls-N-VA) peilde naar de stand van zaken nadat de regering van president François Hollande haar beslissing eind vorige week bekendmaakte.

“Ik nam contact op met het kabinet van minister Hilde Crevits”, aldus Slegers. “De bevoegde Franse minister gaf een persconferentie in Bethune. Het kabinet Crevits kreeg de bevestiging dat de Leiewerken op ons grondgebeid kunnen plaatsvinden. Wel is er in Frankrijk grote discussie over de aanleg van het ‘Canal du Nord’.”

Breder en dieper

In Wervik wordt de Leie breder en dieper. Er komt ook een nieuwe brug, naast de bestaande. De werken werden vorig jaar gegund en de aannemer is gekend. De kostprijs bedraagt 14,5 miljoen euro. De Leiewerken zijn een al jarenlang aanslepend dossier en worden steeds maar uitgesteld. Nu om twee redenen. Omdat de brug wordt verlegd, moet er een nieuwe bouwvergunning worden aangevraagd. De grootste oorzaak van de vertraging ligt over de grens. Vlaanderen heeft al drie jaar een milieueffectenrapport. Frankrijk heeft dat nog niet afgewerkt.

(ED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier