Frans-Belgisch toeristische samenwerking langs de kust opgestart

Redactie KW

De toeristische partners in West-Vlaanderen en de Franse Ce d’Opale gaan nauwer samenwerking in het kader van een Europees Interreg IV-project. Het project loopt tot 2012 en heeft drie strategische doelstellingen: de positionering van het gebied, gezamenlijke promotie en het verbeteren van het onthaal van toeristen.

Voor het project is 1,5 miljoen euro vrijgemaakt. De helft daarvan is afkomstig van de Europese overheid.

“Een eeuw geleden was de Westkust veel meer op de Frans-Vlaamse kust gericht en omgekeerd”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche (LDD) van Koksijde. “Door de loop der jaren is dit veranderd. Ik ben blij dat er nu een initiatief komt, om terug nauwer samen te werken.”

Tot op heden bestonden volgens gedeputeerde en voorzitter van Westtoer, Patrick Van Gheluwe (sp.a) weinig grensoverschrijdende acties tussen beide kustregio’s. Via het Interreg IV-project worden drie strategische doelstellingen aangepakt. Westtoer en Westkans (West-Vlaams Bureau voor Gelijke Kansen en Toegankelijkheid) aan Belgische zijde en AGUR (Agence d’urbanisme et de développement de la région Flandre-Dunkerque) en de APF (Association des Paralysés de France) zullen daarvoor samenwerken.

Volgens schepen Wilfrand Despicht van Duinkerke heeft de kust aan beide zijde van de grens historisch veel gemeen. “Het is goed dat de samenwerking van weleer wordt hersteld. We zullen daarbij onze gezamenlijk troeven uitspelen.”

De eerste strategische doelstelling omvat het positioneren van het gebied als een grensoverschrijdende toeristische bestemming met een eigen identiteit. Er wordt daarbij onder meer gedacht aan een samenwerking rond hedendaagse kunst met enerzijds Beaufort03 en anderzijds het Noord-Franse platform voor hedendaagse kunst Frac.

Daarnaast moet via een gezamenlijke promotie en marketing de regio bekender worden gemaakt buiten de nabijgelegen markten. Er wordt onder meer gedacht aan Nederland, Wallonië en de regio Parijs. Westtoer en AGUR gaan alvast hun kennis uitwisselen inzake het aanspreken van voor elkaar ongekende markten. Er zullen ook grensoverschrijdende studiedagen plaatsvinden voor het personeel uit de toeristische sector. Mogelijk komt er ook een logo voor de hele streek.

Als laatste doelstelling zullen de partners streven naar een beter toeristisch onthaal op diverse vlakken. Er is de toegankelijkheid voor personen met een handicap, maar ook de ontvangst van anderstaligen en het benaderen van specifieke doelgroepen zoals sportploegen. De regio wil alvast inspelen op de mogelijkheden naar aanleiding van de Olympische Spelen in Londen in 2012.

De samenwerking omvat de gemeenten Grevelingen (Gravelines) en Duinkerke (Dunkerque) in Frankrijk en De Panne, Nieuwpoort, Koksijde en Middelkerke in België. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier