Franky Bostyn niet langer conservator van Memorial Museum Passchendaele 1917

Redactie KW

Franky Bostyn uit Ieper is niet langer de conservator van het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke.

Opmerkelijk, zo op de vooravond van de vele herdenkingsplechtigheden rond de Eerste Wereldoorlog. Sinds maandag is Bostyn niet meer in dienst bij de gemeente Zonnebeke. Een verschil in toekomstvisie tussen de conservator en het nieuwe gemeentebestuur ligt aan de basis van het vertrek.

10 jaar dienst

Historicus Franky Bostyn werd 10 jaar geleden de nieuwe cultuurbeleidscoördinator van Zonnebeke. Eén van zijn eerste taken was de modernisering van het oude streekmuseum, dat toen nog amper 4.000 bezoekers per jaar telde. Hij werd conservator van het vernieuwde Memorial Museum Passendale 1917, maar daar komt nu dus een eind aan. Franky Bostyn: “Na 10 jaar samenwerken met Zonnebeke hebben we in gezamenlijk overleg er een punt achter gezet omdat we van mening verschilden over toekomst en organisatie van het museum.”

Te duur

Het vernieuwde oorlogsmuseum trok vorig jaar 76 000 bezoekers. Maar sommige politieke partijen het internationale museum té duur voor Zonnebeke. Problemen met de fundering en waterinsijpeling hebben de gemeente Zonnebeke al zeker 800.000 euro extra gekost, en dat weegt op het budget. Maar daar heeft het vertrek van Bostyn niet mee te maken, zegt hij.

Toekomst

Bostyn was ook nauw betrokken bij de komst van een nieuw bezoekerscentrum bij Tyne Cot Cemetery. Zijn vertrek als museumconservator komt aan de vooravond van de grote herdenkingen rond 100 jaar Eerste Wereldoorlog. “Ik zal moeten bekijken wat mijn rol zal zijn in de herdenking 14-18. Maar de afgelopen jaren heb ik me ook bezig gehouden met toerisme en erfgoed in het algemeen. De ruimere geschiedenis van de provincie en de Westhoek liggen me na aan het hart. Het is nog te vroeg om te zeggen wat ik ga doen.”

(LD/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier