Frank Deleu is nieuwe stadsbeiaardier van Brugge

Redactie KW

Frank Deleu is de nieuwe stadsbeiaardier van Brugge. Hij was al hulpbeiaardier in Brugge, en hij is ook stadsbeiaardier van Menen en Kortrijk. Maar nu ook stadsbeiaardier van Brugge worden, noemt hij een hele eer. Want de beiaard van Brugge, hoog in de halletoren op de Markt, is wereldberoemd! Het instrument heeft unieke basklokken.

Het Belfort van Brugge wordt vanaf 1 oktober de nieuwe werkstek van Frank Deleu. Dan mag hij vier keer per week de meer dan 300 trappen beklimmen om bij de beiaard te geraken.

“Brugge is een formidabel, heel beroemd, historisch instrument,” zegt Frank Deleu. “Het is dan ook een hele eer om hier te mogen spelen.” Al wie in Brugge komt, kan de stadsbeiaardier binnenkort regelmatig horen spelen.

Bruggeling Frank Deleu is ook nog beiaardier in Kortrijk en Menen, maar daar moet hij niet zo vaak spelen als in Brugge, dus dat valt te combineren. En de afwisseling vindt hij leuk, want de instrumenten in Kortrijk en Menen zijn heel anders. Hier in Brugge weegt de basklok, die samen met de 46 andere klokken helemaal bovenaan in de toren hangt, 5 ton.

Ook de klank van de beroemde basklokken is uniek. Het is fysiek zwaarder om zo’n zware klokken te bespelen. De beiaard is dan misschien niet het bekendste instrument, toch leren weer meer jongeren beiaard spelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier