Francky Callens palmt uw tuin in met zuiderse planten- en bomensoorten

Redactie KW

Francky Callens uit de Kleine Kauwentijnestraat zet op zondag 14 september de deuren van zijn demotuin in Ardooie open. En da’s niet zomaar de eerste de beste tuin : met FC Plant biedt hij u en ons een kijkje in de wondere wereld van mediterrane planten en bomen, die bovendien perfect in ons kikkerlandje kunnen gedijen.

Francky Callens runt een transportbedrijf genaamd FC Trans. Met dat bedrijf richt hij zich vooral op het vervoer richting Italië en Spanje, niet toevallig twee mediterrane landen. Het is dan ook via die weg dat hij verslingerd raakte aan de typische planten en bomen uit die regio.

„Ik bracht regelmatig een jong palmboompje mee uit Italië”, vertelt hij. „Die plantte ik in de eigen tuin en meestal pakten de plantjes ook goed aan. Af en toe ging het ook eens mis, maar helaas bestond er toen amper of geen literatuur over de verzorging van zulke planten in ons klimaat.”

Maar Francky versaagde niet en leerde gaandeweg, met vallen en opstaan, hoe hij de frêle boompjes kon laten overleven. „Ik leerde proefondervindelijk welke planten ik hier kon laten gedijen en welke daarvoor minder in aanmerking kwamen. Feit is dat er een hele trits mediterrane planten hier perfect kan overwinteren – ze doorstaan zelfs de strengste winters – als je maar rekening houdt met enkele vuistregels.”

Demotuin

Wie het allemaal eens van dichterbij wil bekijken, kan daarvoor terecht op een demotuin waar momenteel nog de laatste hand wordt aan gelegd. Die bevindt zich in de Roeselaarsestraat 38 in Ardooie. Op zondag 14 september is er een opendeurdag voorzien. Dan opent ook de groothandel in mediterrane planten FC Plant officieel de deuren.

(Frederik Jaques)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier