Francis De Meyer werd in Nederland tot priester gewijd

Redactie KW

Ze zijn zeldzaam geworden, de jongeren die de roep van God beantwoorden en zich tot priester laten wijden. Aarselenaar Francis De Meyer wist al vrij snel dat hij zijn leven aan de Heer en de katholieke kerk wilde wijden. Maar hij koos voor een priesteropleiding in ‘s Hertogenbosch, net over de Nederlandse grens.

„Toen ik zeven of acht jaar oud was, werd ik misdienaar bij de Paters in Tielt”, vertelt Francis. “Dat voelde goed aan, het was haast een evidentie. De Kerk trok me op een onbewuste manier aan, ik werd al vrij snel ‘geroepen’.”

Naar Nederland

Hoewel het Groot-Seminarie van Brugge bij de deur lag, zocht Francis zijn heil over de landsgrenzen: in ‘s Hertogenbosch in Nederland. „Ik ben zelfs nooit naar Brugge geweest”, bekent hij. „Via een priester kwam ik een en ander te weten over de Wereld Jongerendagen en tijdens die ontmoetingsdagen leerde ik de Noord-Brabantse stad kennen. Na de Wereld Jongerendagen heb ik definitief beslist om er een priesteropleiding te starten. Vergelijken met een Belgische priesteropleiding kan ik niet, maar het zal sowieso anders zijn. Nederlanders zijn veel directer.”

Francis, de dertiende

Francis is niet de eerste Belgische priester die in ‘s Hertogenbosch ‘afstudeert’. „Ik moet de dertiende zijn, denk ik. Waarom Nederland zo populair is, kan ik niet zeggen. Ik weet immers niet hoe het er in Vlaanderen aan toe gaat. Maar hier is de opleiding in ieder geval duidelijk en word je klaargestoomd voor het echte werk.” …

(PHV)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Tielt) van vrijdag 11 juni 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier