Francis Carrin wint Noordzeestripprijs Stripfestival

10/05/10 om 16:44 - Bijgewerkt om 16:44

Bron: Kw

De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie (EU) zijn het in de nacht van donderdag op vrijdag in Brussel eens geworden over de oprichting van een permanent mechanisme om financiële crisissen af te wenden.

De oprichting van zo'n mechanisme vereist een beperkte wijziging van het Europees verdrag. Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, zal daarover consultaties met de EU-leiders opstarten. In december zal beslist worden hoe het crisismechanisme moet functioneren en hoe het verdrag gewijzigd moet worden. Het ratificatieproces zou in 2013 afgerond moeten worden. Afgrond Van Rompuy herinnerde eraan dat de afwezigheid van een financieel vangnet voor eurolanden met zware financiële problemen de eurozone enkele maanden geleden naar de rand van de afgrond had gedreven. De verdragswijzing komt er op aandringen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy. Beide leiders bepleiten ook een verdragswijziging om de opschorting van stemrechten mogelijk te maken. Dat verzoek stuit echter op veel weerstand en wordt op de lange baan geschoven. Begroting Intussen wordt het voorstel van de Britse premier David Cameron om de EU-begroting met maximaal 2,9 procent te laten stijgen (in vergelijking met 2010) gesteund door Duitsland, Frankrijk, Nederland, Zweden, Denemarken, Tsjechië, Oostenrijk, Finland, Slovenië en Estland. Het Europees Parlement schaarde zich vorige week achter een toename met 5,9 procent.

Francis Carin was verrast met zijn stripprijs. Hij is de tekenaar van onder meer de avonturen van Victor Sackville, geheim agent in dienst van de Britse MI 6. Voor de oudere stripliefhebbers een klassieker maar misschien min...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!