Fournier en Slegers overhandigen petitie tegen grenscriminaliteit

Redactie KW

Vlaams Parlementslid en burgemeester van Menen Martine Fournier en Federaal Kamerlid Bercy Slegers uit Wervik hebben een petitie overhandigd aan Minister van Binnenlandse Zaken Milquet.

Die werd ondertekend door 4180 inwoners van de grensstreek. Drijvende krachten achter het initiatief waren buren en vrienden van het dodelijke slachtoffer dat in december in Moorsele te betreuren viel. Concreet vragen de grensbewoners meer patrouilles in de grensgemeentes, aan beide zijden van de grens, meer mogelijkheden voor de plaatselijke politiekorpsen en een concreet actieplan voor de criminaliteit in de grensgemeentes tegen te gaan.

Interventiekorps en BIN-netwerken

De recente ondertekening van de vernieuwde Akkoorden van Doornik tussen Minister Milquet en haar Franse collega Valls komen al voor een stuk tegemoet aan deze verzuchtingen. “Toch kunnen en moeten we nog een stap verder zetten,” zo menen Slegers en Fournier. Voor wat de organisatie van gezamenlijke patrouilles betreft lijkt het hen aangewezen dat de lokale zones, ondersteund worden door het interventiekorps van West-Vlaanderen. Daarnaast willen beide dames nog meer inzetten op het zogenaamde BIN-systeem.

Daderprofiel

Intussen pleit CD&V-volksvertegenwoordiger Roel Deseyn uit Kortrijk voor een onderzoek naar de daderprofielen van de reeks homejackings die de grensstreek nu al enkele jaren in de greep houdt. “Want het is niet bewezen dat de daders alleen maar vanuit Noord-Frankrijk komen”, zegt hij. Die daderprofielen moeten de aanpak van die grenscriminaliteit optimaliseren.

(A.D./T.N.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier