Fotograaf André Annys brengt Oostende in een antiek kleedje

Redactie KW

Op 1 september stelt André Annys de fototentoonstelling ‘Antiek ingekaderd’ voor in Bibliotheek Kris Lambert.

André Annys is al sinds zijn kindertijd verzot op fotografie. “Toen ik 12 jaar was, was ik eigenlijk gefascineerd door de sterrenkunde”, vertelt hij. “Dat was de periode van de maanlandingen en daar was ik bijzonder door geboeid. Ik kreeg toen een telescoop cadeau van mijn ouders, en ging eens langs bij de astronomieclub hier in Oostende. Die mannen daar hadden natuurlijk veel grotere telescopen, en sommigen hadden ook een fototoestel op die telescoop gemonteerd. Zo is het eigenlijk begonnen. Nu blijft er weinig over van mijn interesse voor sterrenkunde, maar heb ik mij helemaal verdiept in de fotografie.”

André maakte van zijn hobby zijn beroep: na een jarenlange carrière bij de tram, geeft hij nu les over Photoshop en fotografie in de Avondschool. Hij stelde al verschillende keren zijn werk tentoon, maar nu komt er wel een heel bijzonder project aan. “Met ‘Antiek ingekaderd’ combineer ik eigenlijk mijn twee passies: fotografie en geschiedenis”, legt André uit. “Ik verslind boeken over de geschiedenis van de fotografie. Ik verzamel ook oude foto’s en ben erg geïnteresseerd in de verschillende fotografische technieken.”

Unicum

“Drie jaar lang heb ik verschillende plaatsen in Oostende gefotografeerd. Uiteindelijk heb ik er 21 foto’s uitgepikt en bewerkt met Photoshop zodat ze eruitzien als een oude foto, ontwikkeld volgens een bepaald fotografisch procedé, zoals bijvoorbeeld daguerreotypie enzovoort. Het achterliggende idee is: hoe ziet een foto de dag van vandaag eruit volgens een proces van vroeger? Soms was het niet gemakkelijk om te achterhalen hoe ik een procedé moest namaken; zo heb ik er erg lang over gedaan om informatie te vinden over de Sury-techniek. Uiteindelijk heb ik dan iemand uit Wallonië gevonden die tien jaar die techniek heeft onderzocht. Een echt unicum”, geeft André Annys tot slot nog mee.

Naast de 21 foto’s vind je ook informatie over het procedé zelf. Op de vernissage van ‘Antiek ingekaderd’ wordt er ook een nieuwe fotoclub boven de doopvont gehouden.

De tentoonstelling loopt van maandag 1 september tot dinsdag 30 september in de Bibliotheek Kris Lambert, Wellingtonstraat 7.

(GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier