Foto van zwemmende Joseph Vanhove (92) wint prijs

Redactie KW

Een portret van een gepassioneerd, actief koppel met een archief vol mooie herinneringen.

Joseph Van Hove werd 92 jaar geleden geboren in het Vlaams-Brabantse dorp Kaggevinne, een deelgemeente van Diest. “Toen de oorlog uitbrak in 1940, heb ik mij vrijwillig aangeboden bij het leger om mijn vaderland te dienen. Ik werkte toen vier jaar lang in de koolmijnen. Na de oorlog besliste ik om mijn vaderland verder te dienen. Ik volgde een opleiding bij de landmacht in Ierland samen met Bob Davidse”, zegt Joseph trots lachend. “In 1949 veranderde ik van de landmacht naar de luchtmacht en ging ik als verpleger werken bij de luchtmacht op de luchtmachtbasis van Koksijde. Vroeger stortten vliegtuigen namelijk regelmatig neer in de regio en dan was het mijn taak de gekwetsten te verzorgen en ze naar het ziekenhuis te voeren. Toen ik er als sergeant niet meer verder professioneel kon doorgroeien volgde ik een opleiding administratie. Van dan af begon ik er te werken op de administratieve dienst van de legerbasis”, zegt Joseph.

Lieve Marguerite

Het is door zijn job als militair dat hij zijn vrouw leerde kennen. “Mijn toekomstige schoonbroer werkte toen samen met mij op de luchtmachtbasis van Koksijde. Ik ontmoette zijn zus, werd meteen betoverd en in 1950 hebben we elkaar het jawoord gegeven.” Zijn 86-jarige echtgenote Marguerite Boeve, glimlacht bevestigend. “Mijn vrouwke is het groot lot dat ik gewonnen heb”, vertelt Joseph oprecht. “In 1960 bouwden we dan ons huis in de wijk ‘Petit Paris’, waar we nu nog altijd wonen. Hier groeiden ook onze vier kinderen een dochter en drie zonen- op. Dat zijn Christine (63), Dirk (60), Frank (58) en Peter (56). Ondertussen hebben we ook al elf kleinkinderen en tien achterkleinkinderen”, vult Marguerite trots aan.

Fotowedstrijd

“Vroeger gingen wij wekelijks op zaterdag zwemmen van 8.30 tot 9.30 uur”, vertelt Marguerite. “Ik ging altijd al graag zwemmen”, sluit Joseph aan. “Na een opleiding in Oostende behaalde ik zelfs mijn redderbrevet. Toen ik op 56-jarige leeftijd met pensioen werd gesteld, heb ik zelfs eenmalig tijdens de zomerperiode als redder op het strand gewerkt”, legt Joseph uit .”We houden van de zee. In het verleden fietsten wij dan ook graag samen met de kinderen ‘gepakt en gezakt’ naar ons strand, het stukje ‘Sint-André’ tussen Koksijde en Oostduinkerke”, roept Marguerite de mooie herinnering op .”Tijdens een van onze zwembeurten waren er fotografen aan het werk in het zwembad. Een van onze foto’s werd gelauwerd. We kregen die later in ontvangst en ze hing zelfs een tijd in DC De Zonnebloem uit”, zegt Marguerite stralend.

(CCV, foto CCV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 17 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier