Fort Knocke in Merkem komt weer tevoorschijn

Redactie KW

De walgrachten van het 17de eeuwse Fort Knocke, het voormalige Vaubanfort op de grens tussen Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge, worden opnieuw uitgegraven. Daarmee zal de stervorm van het fort weer duidelijk in het landschap te zien zijn.

In het kader van de van de natuurinrichtingswerken van De Blankaart wordt onder meer de site van Fort Knocke aangepakt. “Fort Knocke is zonder meer een bijzondere site”, zegt de Diksmuidse schepen Peter Bossu. “Hier stond ooit een imposant ‘Vaubanfort’, dat letterlijk op het snijpunt ligt tussen Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge en de restanten van de oorspronkelijke walgrachten – de veelzijdige stervorm – zijn op luchtfoto’s nog duidelijke zichtbaar. Een aantal jaren terug heb ik met een aantal anderen voorgesteld om de walgrachten opnieuw uit te graven en zo de stervorm en de grootsheid van het fort van weleer duidelijk in het landschap aan te duiden als een echt historisch ‘landmark’.”

De verdedigingsgracht wordt opnieuw uitgegraven tot een peil van 2,20 meter TAW zodat er permanent water zal staan in het midden van de gracht. De aarde die vrijkomt, zal op het perceel hergebruikt worden om de ophoging die vroeger ook langs de verdedigingsgracht aanwezig was opnieuw zichtbaar te maken. Bij de ophoging wordt rekening gehouden met het aanwezige microreliëf. Zo zal de vorm van het fort opnieuw duidelijk zichtbaar zijn in het landschap.

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier