Foorkramers Jean-Pierre en John Daelman zijn op de kermis geboren

Redactie KW

Dit weekend start de Oostendse foor en duizenden mensen zullen zich weer kostelijk amuseren. Er is voor elk wat wils, van hoog tot laag, van snel tot traag, van zoet tot gezouten… en dat vier weken en vijf weekends lang op een van de vijf locaties. Ook Bredenaar Jean-Pierre Daelman en zijn zoon John staan op de kermis. Op de vooravond van de foor gingen we op bezoek bij de Daelmans in het industriepak van Bredene.

Jean-Pierre Daelman (66) komt uit een echte kermisfamilie. „Ik ben opgegroeid bij mijn oma en mijn tante, die beiden foorkramers waren”, vertelt Jean-Pierre. „Mijn grootouders stonden eerst met een wieg, een soort schommel, waarbij de mensen zelf moesten duwen. Later zijn ze overgestapt naar een draaimolen, waarbij de kinderen zelf moesten stampen. Net voor de oorlog werd die verkocht om over te schakelen naar een meer moderne draaimolen.”

“Ik geniet telkens van de blije kindergezichtjes en als er eentje diep in mijn ogen kijkt om de floche te krijgen, zou ik durven smelten !”

„In de jaren 80 heb ik het schietkraam van mijn neef Robert overgenomen en mijn zoon John is rond de jaren 90 in mijn voetsporen gevolgd, met het schietkraam van mijn beste vriend, Jacky Schmidt. Het jaar erop nam hij ook een visspel over en zo was hij mee met de fore. Het leven van een foorkramer is zeer gevarieerd. Je wordt er niet stinkend rijk van, je moet het gewoon graag doen. Ik geniet telkens van de blije kindergezichtjes en als er eentje diep in mijn ogen kijkt om de floche te krijgen, zou ik durven smelten !”

Oostende speciaal

Net als zijn vader en broer Glenn is John Daelman (41) als foorkramer geboren. „Oostende is uiteraard een speciale foor voor ons. Dit jaar komt er een weekend bij en dat zorgt voor een ideale combinatie met het halloweengebeuren. Daar kunnen wij alleen maar gelukkig mee zijn, net als onze klanten !”, besluiten John en Jean-Pierre in koor.

(FR)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht) van vrijdag 8 oktober 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier