Folder zet West Vlaamse processiecultuur in de verf

Redactie KW

Een achttal West-Vlaamse organisatoren van processies pakken uit met PROCESSIES IN HET BISDOM BRUGGE. West-Vlaanderen heeft een rijke processiecultuur maar de folder met historische duiding en praktische informatie voor het processie publiek. Door dit stukje erfgoed onder de aandacht te brengen hopen de organisatoren ook meer volk te trekken want de belangstelling voor processies loopt terug.

De folder geeft een kleurrijk overzicht van de verscheidenheid van de West-Vlaamse processie cultuur. Half mei opent de Heilig-Sacramentsprocessie in Zuienkerke de reeks en de Brugse Belofte half augustus is de afsluiter. Maar net als met het kerkbezoek neemt ook de belangstelling voor processies af.

“Er is ooit het idee geweest laat ons een folder uitgeven “Processies en Stoeten”,” zegt historicus Jean Luc Meulemeester. “Maar dat laatste is geschrapt. We konden evengoed de Gouden Boom Stoet of het Bloemencorso die even waardevol zijn opnemen. Daar gaat het niet om maar we hebben ons beperkt tot het religieuze aspect. Wetend dat ieder gemeente zegt er zit ook iets cultureels in en het is iets toeristisch geworden.”

Processies herinneren aan een vervlogen stukje volksgeloof. Het is moeilijk om nog voldoende figuranten te vinden of de financies om een ommegang in stand te houden en te investeren in vernieuwingen. De brochure mikt op extra aandacht voor onze processie traditie.

PROCESSIS IN HET BISDOM BRUGGE wordt in een oplage van 25.000 exemplaren verdeeld via kerken en toeristische diensten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier