Fluxys leent 400 miljoen euro bij Europese Investeringsbank

Redactie KW

Fluxys, de beheerder van de infrastructuur voor transport, transit en opslag van aardgas in België, is bij de Europese Investeringsbank (EIB) een lening van 400 miljoen euro aangegaan.

Met het geld zullen investeringen in de infrastructuur gefinancierd worden in de periode 2008-2012, zo meldt Fluxys maandag.

Fluxys moet de komende jaren investeren in vervoers- en opslaginstallaties, “om het groeiende verbruik in België en Europa op te vangen”. Voor de periode 2008-2012 zijn er een twintigtal investeringsprojecten gepland, met een totale kost van 1,4 miljard euro.

De Europese lening komt daarin goed van pas. Een eerste schijf van 280 miljoen euro wordt nog dit jaar opgenomen. De lening heeft een looptijd van 25 jaar.

Concreet wil Fluxys de komende jaren onder meer de ondergrondse aardgasopslag in Loenhout uitbreiden. Voorts zijn er pijpleidingprojecten voor het transport van aardgas binnen België en voor de transit naar andere landen. “De financiering van de Fluxys-projecten zal ertoe bijdragen om de positie van België als draaischijf voor de internationale aardgasstromen te versterken”, stelt Fluxys.

Het bedrijf sloot vorig jaar al een langetermijnlening van 85 miljoen euro met de EIB, toen voor de capaciteitsverdubbeling van de terminal voor vloeibaar aardgas in Zeebrugge. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier