Flinke meerkost voor restauratie stadhuis Diksmuide

Redactie KW

De Diksmuidse oppositie heeft vragen bij de flinke meerkost van de restauratiewerken aan het stadhuis in Diksmuide. Dat was te horen op de gemeenteraad van maandag 26 september.

De oorspronkelijke bouwkost bedroeg 1.630.000 euro. Er was gerekend op een subsidie van 1.345000 euro en een stadsaandeel van 284.000 euro. Nu echter komt de totale bouwkost op 2.1370.000 euro, met een subsidie van 1.622.000 euro en een stadsaandeel van 514.000 euro. “De reden voor deze verhoging is het feit dat de leien integraal moeten worden vervangen zodat het onderdak en isolatie kan worden geplaatst”, zegt burgemeester Lies Laridon (CD&V). “Bovendien is er de vraag van Onroerend Erfgoed om stoomreiniging toe te passen en de originele nokpannen weer te plaatsen. We hebben bij minister Bourgeois een uitzonderingsmaatregel aangevraagd om de werken een jaar eerder te doen starten, dus in het voorjaar van 2012.”

“Een uitzonderingsmaatregel omdat de subsidies anders dreigen te verjaren”, merkt Jan Colaert (N-VA) op. “De leien moeten worden vernieuwd omdat er voor de isolatie een onderdak moet komen. Maar in tussentijd wordt het enkel glas niet vervangen.” Koen Bultinck (VB) vroeg naar een plan B mocht de stad de uitzonderingsmaatregel niet krijgen.

.”Met het vernieuwen van de leien willen we grote problemen en waterinsijpeling vermijden”, antwoordde burgemeester Laridon. “Onroerend Erfgoed wou dat de huidige ramen compleet worden gerestaureerd en winddicht gemaakt. En de vraag naar de uitzonderingsmaatregel is er gekomen op hun vraag.”

De voltallige oppositie onthield zich.

(TVDA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier