FlanSea test energie uit golfslag

Redactie KW

In Oostende wordt deze maand nog een proefopstelling uitgezet voor het onderzoeksproject FlanSea, dat energie wil converteren met zeegolven. Dat heeft FlanSea vrijdag meegedeeld. Uiterlijk begin 2013 zal een golfenergieconvertor geïnstalleerd worden voor uitgebreide testen.

Het is bijna twee jaar geleden dat er voor het eerst sprake was om met onderzoeksproject FlanSea de mogelijkheid te bestuderen om energie te halen uit de beweging van zeegolven. Inmiddels is al begonnen met de bouw van de golfenergieconvertor, maar tussentijds zal een proefopstelling uitgezet worden tussen het westerstaketsel en de nieuwe westelijke havendam in Oostende.

“Het is toch belangrijk dat we een aantal elementaire parameters uitproberen”, legt Peter Van den Bergh van DEME Blue Energy uit, een van de private partners. “We willen de bewegingen opvolgen en dan later de bevonden toepassingen implementeren in de nieuwe boei.”

De boei, die deze maand in het water komt, is minder gesofisticeerd en heeft een diameter van 1,8 meter. Dat is de helft kleiner dan de golfenergieconvertor die ten laatste begin 2013 in het water moet komen te liggen en moet dienen voor uitgebreide testen en oppuntstelling.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier