Firma Maes uit Lichtervelde reageert op buurtprotest

© Kurt Desplenter
Redactie KW

Adiel Maes Wegeniswerken uit Lichtervelde reageert voor het eerst op het buurtprotest tegen de plannen om sloopafval op te slaan en een zeef- en breekinstallatie neer te poten op de industriezone Kwakkel.

De voorbije weken kwam de firma Adiel Maes Wegeniswerken negatief in het nieuws omwille van het buurtprotest tegen de komst van een opslagplaats voor sloopafval en een zeef- en breekinstallatie op de industriezone Kwakkel. Het protest van de omwonenden, gegroepeerd in Buurtcomité Kwakkel, kende een hoogtepunt toen een honderdtal ongeruste buurtbewoners eind oktober een protestmars hield tot bij het stuk grond van de firma in de Industrielaan.

Géén asfaltcentrale op Kwakkel

Nu wil het bedrijf reageren. “Eerst en vooral wil ik benadrukken dat onze plannen op industriezone Kwakkel niks te maken hebben met de productie van asfalt”, aldus zaakvoerder Axel Maes. “Daarnaast was er heel wat gedoe rond het feit dat we al begonnen waren met de opslag van bouw- en sloopafval op de site. Er was echter al een vergunning voor dergelijke opslag door de vorige eigenaar, Plastiwaste. Wij waren er dan ook van overtuigd dat we deze activiteit konden voortzetten onder de vleugels van de nog lopende vergunning.”

“Wat de breekactiviteit betreft: het gaat hier om een mobiele installatie, die slechts enkele dagen per jaar zou langskomen met een maximum van twintig dagen. Bovendien zou er enkel gewerkt worden tijdens de dag en dus niet in het weekend of ‘s avonds laat. De vergelijking met Masters@Rock slaat dus nergens op.”

Het bedrijf geeft ook nog aan wel degelijk het afvalwater te zuiveren en een installatie te voorzien om het puin te benevelen tegen stofvorming.

Slag in het gezicht

“Wij zijn een oud en traditioneel bedrijf dat verbonden wil blijven aan Lichtervelde”, besluit Axel Maes. “Maar ondertussen blijven we ter plaatse trappelen omdat we geen mogelijkheden krijgen. Waar moeten wij naartoe? Ons bedrijf stelt een veertigtal mensen te werk. Onze plannen op industriezone Kwakkel zijn van groot belang voor de continuïteit van ons bedrijf. Eerlijk gezegd is dit buurtprotest voor mij een echte slag in het gezicht.”

(TV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier