Filmische evocatie van Wereldoorlog I in Tielt

28/08/08 om 17:22 - Bijgewerkt om 17:22

Bron: Kw

Op 18 oktober 2008 is het precies 90 jaar geleden dat de Duitse troepen Tielt verlieten. Een dag later meldden de Franse bevrijders zich present. De heemkundige kring De Roede van Tielt wil die historische momenten in herinnering brengen. Herman Verschelden schreef het script voor een docufilm, een project dat nu al door de provincie West-Vlaanderen wordt ondersteund en die luistert naar de naam : 'Tielt 1914-1918, strategische hoogte voor hertogen en prinsen'.

„De heemkundige kring kwam bij me aankloppen en blijkbaar speelde men daar met de gedachte van een theatrale evocatie", weet Herman Verschelden. „Ik vond dat echter te gemakkelijk, te oubollig. Ik legde als alternatief een docufilm voor. Dat de provincie mee in het verhaal stapte, nam de vrees voor financiële beslommeringen weg en kon ik aan de slag." „Ik stortte mij in de materie en zag de zaak inhoudelijk danig verbreden, dat ik me ging afvragen waaraan ik toch begonnen was. Ik had nooit durven denken dat het zulke afmetingen zou aannemen. Zoals vaak leverde de dreigende deadline plots de nodige inspiratie om het materiaal op een postmoderne manier ordentelijk te verwerken tot een degelijk script voor een film van 25 tot 30 minuten." Het was kenner Jan Vandermeulen die Herman Verschelden ononderbroken van materiaal voorzag.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!