Film legt crisis in Vlaamse visserij bloot

Redactie KW

De situatie van de vissers is de jongste twee jaar veel verslechterd. Dat blijkt uit de film FISH & RUN II die in Oostende in première ging.

In zijn eigen stijl filmde Filip De Bodt een stand van zaken in de Vlaamse visserij. Daarvoor interviewde hij zowel vissers, handelaars, wetenschappers en politici. De conclusie is dat de toekomst er niet rooskleurig uitziet.

In een eerste film 2 jaar geleden, focuste Filip De Bodt zich onder meer op de visbestanden in de Noordzee. Het goeie nieuws is dat het tegenwoordig een stuk beter gaat met het tong – en scholbestand. Maar toch zit de sector in een grote crisis. “Zeventig cent voor een kg pladijs en een halve euro voor een kg rog. We zitten met het drama dat er door meer vis in de zee een te groot aanbod is op de markt.”

Zoveelste crisis

De film belicht ook de conflicten binnen de sector tussen reders, veiling en handelaars. Een ander aspect is de globalisatie en de overgang naar duurzame vismethodes. Uit de film blijkt ook dat de vissers in de Middellandse Zee voor dezelfde problemen staan. De vraag is of de Vlaamse visserij de zoveelste crisis kan doorspartelen. Met een vloot van ruim 80 schepen is de leefbaarheidsgrens diep onder de norm gezakt.

(BV/BS)

Film legt crisis in Vlaamse visserij bloot

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier