Filippo Pozzato wint E3 Prijs voor Tom Boonen

Redactie KW

Onder een flets lentezonnetje vertrokken op het middaguur 191 renners voor de 52e editie van de E3 Prijs Harelbeke. Na amper zeven kilometer muisden vier renners er vanonder. Dat waren de Fransen Steve Chainel, David Boucher, Jean Zen en de Nederlander Lieuwe Westra. De Litouwer Vytautas Kaupas trachtte in zijn eentje de kloof naar de leiders nog te overbruggen, maar faalde.

De vier leiders sprokkelden een maximale voorsprong bijeen van 7:35 en mochten de eerste van twaalf hellingen, La Houppe na 120 kilometer, aansnijden met een voorsprong van 4:22 op het peloton. Wat verderop moest Steve Chainel zijn medevluchters laten rijden.

Tom Boonen trok op de Eikenberg fors door, sloeg een kloof, en kreeg in de afdeling het gezelschap van Thor Hushovd en de Spanjaard Juan Antonio Flecha. Het peloton verbrokkelde door deze tempoversnelling maar een groot deel kon toch aansluiting vinden bij het groepje van viervoudig winnaar Boonen.

Op de Paterberg schudde Lieuwe Westra ook David Boucher en Jean Zen van zich af en trok in zijn eentje naar de Oude Kwaremont, de tiende helling van de dag op 36 kilometer van de eindmeet. Op die bult ontketende Stijn Devolder zijn duivels en vervoegde wat later de eenzame leider.

Achter dit duo smolt een groepje van twaalf renners samen, maar hun aantal zou nog verder aandikken. De Fransman Sylvain Chavanel ging als eerste de Knokteberg op maar werd voorbij gereden door zijn ploegmakker Boonen. Pozzato sprong meteen op het wiel en ook Maxim Iglinskiy kon de twee vervoegen. Achter deze drie leiders vormde zich een groepje van zeven renners met daarbij Nick Nuyens, Stijn Devolder, George Hincapie, Sylvain Chavanel, Thor Hushovd, Sebastian Langeveld en Marcus Burghardt.

Op de top van de Tiegemberg, de laatste helling van de dag, telden Boonen, Pozzato en Iglinskiy 47 seconden voorsprong op de zeven achtervolgers. De drie bouwden hun voorsprong uit en mochten het onder hen uitmaken wie deze E3 Prijs zou winnen. In de sprint was Pozatto net iets sterker dan Boonen en Iglinskiy. Hushovd won even later de sprint van een zevenkoppige achtervolgende groep. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier