Fijn stof norm in 2011 op 3 plaatsen in West-Vlaanderen overschreden

Redactie KW

MET VIDEO – Op drie plaatsen in West-Vlaanderen is het voorbije jaar de Europese norm voor fijn stof overschreden. Onze provincie is daarmee in België één van de slechtere leerlingen van de klas. In Roeselare en Oostrozebeke werd de norm ook al in 2010 overschreden. Zwevegem krijgt dan weer de weinig benijdenswaardige eer als nieuwkomer.

De hoge concentratie fijn stof in onze regio komt niet overgewaaid vanuit Noord-Frankrijk, zoals vaak wordt beweerd. Dat zegt de West-Vlaamse milieufederatie. Dichtere bevolking, meer bedrijventerreinen en meer auto’s op de baan, dat zijn de grote boosdoeners voor fijn stof. Ook in onze provincie. Industriegebieden Roeselare en Oostrozebeke waren vorig jaar al bij de slechtste leerlingen van de klas. Het voorbije jaar ging ook Zwevegem 46 keer over de toegelaten limiet voor fijn stof. En dat terwijl Europa maar 35 overtredingen per jaar toelaat.

Boete

Het kabinet van Vlaams minister van Milieu Schauvliege kondigde al bijkomende inspanningen aan om de concentraties fijn stof terug te dringen. Zo niet wacht ons land een zware boete.

Fijn stof norm in 2011 op 3 plaatsen in West-Vlaanderen overschreden

Bekijk hier de reportage

(LD/BS)

Meer over dit onderwerp in het journaal van FOCUS-WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier