Fietsen van BV’s worden hersteld voor actie Te Gek op de Pedalen

Redactie KW

In het fietsatelier van het psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart in Ieper wordt druk gesleuteld aan de fiets van TV-kok Jeroen Meus.

Net als de mensen hier in het psychiatrisch ziekenhuis is de fiets ook aan herstelling toe. Een pak mensen steken de handen uit de mouwen in het fietsatelier om de fiets van Meus onder handen te nemen. “Het is zoals iemand die hier binnenkomt met een depressie of zo”, zegt patiënt Luc Saelens. “Je kunt dat vergelijken met een fiets, dat moet hersteld worden”.

Beeldvorming

Het hele gebeuren past in het project Te Gek op pedalen om de beeldvorming rond psychiatrische patiënten aan te pakken. In september gaan alle fietsen van Bekende Vlamingen die in fietsateliers van psychiatrische instellingen zijn hersteld onder de hamer. Het geld gaat naar wetenschappelijk onderzoek naar psychose. Het project zet heel wat in beweging.

“Bijna iedere patiënt van het fietsatelier wordt betrokken”, weet ergotherapeut Marieke Vercruysse. “Sommige mensen kiezen om naar een therapeut te stappen. Sommigen zien dat niet zitten en herstellen dan een onderdeel van de fiets. We hebben er voor gezorgd dat niet één iemand de fiets herstelt om zoveel mogelijk patiënten te betrekken bij het project”.

(K.V./A.D.)

Fietsen van BV's worden hersteld voor actie Te Gek op de Pedalen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier