Fietsen over taalgrens – Transforum maakt na 3 jaar balans op

Redactie KW

Binnenkort zullen West-Vlamingen vlak over de taalgrens in Henegouwen aangename fietstochtjes kunnen maken dankzij een knooppuntennetwerk. Het netwerk komt er naar analogie van dat in de Leiestreek. Het is maar één van de concrete projecten waar Transforum zijn schouders onder zette. Het Vlaams adviesorgaan van de eurometropool bestaat drie jaar en maakt een balans op.

De fietsnetwerken in de Leiestreek zijn intussen bekend en geliefd. Nu werkt ook Wallonië aan routes met knooppunten. Drijvende kracht achter die fietsroutes is Transforum, het Vlaams adviesorgaan van de eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai waarin het middenveld vertegenwoordigd is.

“Men heeft beloofd dat na de zomer de bewegwijzering er zal staan”, zegt Dieter Depraetere van Westtoer. “Het gaat om een fietstraject van 1500 km op het grondgebied Wallonië Picardië, dat gaat om de regio Moeskroen, Doornik, Ath. We maken zo de brug tussen Kortrijk en Brussel.”

Maar wie wil kan al vroeger proeven van dat Waalse netwerk. “Op 24 juni tijdens het fietsfeest van de Leiestreek voorzien we vanuit Spiere-Helkijn drie tochten op dat voorlopige netwerk van Wallonië. We doen dan dorpen aan als Molenbaix, Celles, Pottes, Estaimpuis en Pecq.”

Problemen telefonie prioritair

Noord-Frankrijk belooft om tegen 2014 werk te maken van zo’n fietsnetwerk. Na drie jaar kan Transforum nu dus echt resultaten voorleggen. En dat zal in de toekomst niet anders zijn. Prioriteit krijgt de problematiek van telefonie in de grensstreek. En daar kan machinebouwer Ceratec van de Ieperse zaakvoerder Philippe De Bruyn van meespreken. De gsm’s in dit familiebedrijf in het Henegouwse Ploegsteert schakelen onverwachts over op het Franse netwerk.

Peter Schotte (Ceratec): “We zitten hier op 20ha. De Noordkant heeft geen last van die Franse netwerken, maar de Zuidkant daar kan je geen staat op maken. Wanneer heb je het door dat is als je in gesprek bent dat de lijn gewoon uitvalt. Als je bezig bent met een commercieel gesprek en da klant is al niet erg tevreden dan is dat erg vervelend.”

En wanneer het netwerk overschakelt als je niet in gesprek bent dan lopen de kosten hoog op als je zonder argwaan een oproep aanneemt. Van zeven cent per minuut naar 44 cent. In sommige periodes is het nog erger dan anders.

“We vermoeden dat in de vakantieperiodes de Franse operatoren hun antennes bijstellen om zo vlug mogelijk de buitenlandse toeristen op hun netwerk te krijgen.”

Ook op economisch vlak, op het vlak van cultuur, onderwijs, gezondheidszorg en media doet Transforum aanbevelingen om het allemaal wat vlotter te laten verlopen in de Eurometropool.

(KB/ABO)

Meer vanavond in het WTV-nieuws, vanaf 18u30

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier