Felix, Marie en Stefaan De Clerck over Twitter- en Facebookpolitiek

Redactie KW

Ten huize De Clerck is vader Stefaan nog altijd uittredend minister van justitie, maar de voorbije dagen waren het de kinderen De Clerck die met politieke boodschappen het nieuws haalden. Marie ‘twitterde’ haar ontgoocheling over het ‘ja,maar…’ van CD&V over het plan Vande Lanotte en zijn jongste zoon Felix werd stem en gezicht van de betoging voor een regering zondag in Brussel.

Wij zochten vader, dochter en zoon op, voor een gesprek. Hier krijg je alvast enkele quotes.

Felix over z’n Facebookpagina rond ‘Trop is teveel’ :

“Ik zat op zaterdagavond met mijn pc op schoot om die Facebookpagina te maken. Je duwt op ‘enter’ en de volgende dag staat je telefoon niet meer stil. Onvoorstelbaar hoe die reacties zich vermenigvuldigen. Het is een nieuw soort van activisme. Je hoeft niet meer in cafés te ronselen, je kan zo vanuit je zetel een revolutie ontketenen…”

Stefaan over de ‘day after’ :

“Laat ons zeggen dat het woord ‘twitter’ vaker gevallen is dan anders. Maar er waren nooit kwalijke verwijzingen. Pieter De Crem zei wel – lachend – dat hij wel doorhad dat ik op die manier mijn boodschappen de wereld instuurde…”

Felix over de nood aan een nieuwe politieke cultuur :

“Als je de onderhandelingen volgt, dan merk je dat er rond die tafel een heel negatieve sfeer hangt. Al die partijen richten hun vizier meer op de volgende verkiezingen dan op de komende twintig jaar…”

Marie over het draagvlak van de actie :

“Die is er niet alleen bij jongeren. De reacties van ‘bompa Eyskens’ in Reyers Laat, die van Luc Huyse bewijzen dat er ook een andere generatie is die volmondig achter het initiatief staat.”

Stefaan over de opmerking dat het wel snel mag gaan :

“Wat er snel moet komen, is een doorbraak. We wachten op een ‘momentum’ waarop de onderhandelaars weer het licht zien, waarop ze zeggen: we go for it. We doen het. En eens die doorbraak er is, kunnen ze de tijd nemen om alles grondig uit te werken. Dan is het geen probleem meer dat het dan nog eens drie maanden zou duren.”

Marie over haar Twitterervaring :

“Ik ga blijven twitteren. Ik ben geen fervente twitteraar, dat neemt wat tijd in beslag. Je moet het juiste moment weten te kiezen. Maar… wij gaan papa op twitter introduceren. Wij hebben hem daarvan intussen kunnen overtuigen.”

(JG)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier