Felix De Clerck en David Van Reybrouck willen uit politieke impasse

Redactie KW

Volgens Kortrijkzaan Felix De Clerck van de protestmars ‘Shame’ en Bruggeling David Van Reybrouck die de ‘G1000 voor de burger’ organiseert, is een nieuw overlegmodel model nodig om uit de politieke impasse te geraken. Volgens hen moet de burger nu zeggen wat hij wil en moet de politiek daarop voort borduren.

Het model van alleen maar verkiezingen is volgens hen gedateerd. Verkiezingen moeten wel, maar ook nadien moet de burger nog aan zet zijn. Op 11 november organiseert Van Reybrouck daarom de G1000, een wetenschappelijk samengesteld representatief burgerplatform. Burgers maken er een prioriteitenlijst op. Van Reybrouck: “Ze hebben misschien niet de expertise van politici maar ze hebben wel de vrijheid en dat is een vrijheid die politici niet meer hebben omdat ze verkozen of herverkozen moeten worden. De gewone burgers samenbrengen, er zijn voorbeelden genoeg in het buitenland, kan echt helpen om uit de impasse te geraken.”

Felix De Clerck kijkt met de andere organisatoren van de protestmars Shame wat ze nog kunnen doen. Het huidig overleg werkt gewoon niet meer, want de nota’s Van de Lanotte en Di Rupo hadden zeker potentieel, zegt hij.

Bekijk hier de reportage

Meer hierover in het journaal van FOCUS-WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier