Federaal parket rolt bende op die bankrekeningen hackte

Redactie KW

Speurders van de federale politie hebben maandag in Gent, Brugge en Veurne acht personen opgepakt die betrokken waren bij oplichtingen via het internet. De bende verschafte zich via ‘phishing’ vertrouwelijke gegevens van privépersonen en gebruikte die dan om hun bankrekeningen te hacken. De hoofdverdachten, een Gents koppel dat eerder al veroordeeld werd voor bedrieglijke bankbreuk, zouden voor een internationale misdaadbende werken, zo maakte het federaal parket dinsdag bekend.

Het onderzoek onder leiding van het federaal parket begon in december 2008 toen twee mensen klacht indienden bij het gerecht van Veurne omdat hun bankrekeningen gehackt waren. Onderzoek wees uit dat dat op een uiterst ingenieuze manier gebeurd was, zegt Lieve Pellens, woordvoerster van het federaal parket. “De slachtoffers kwamen terecht op een internetpagina die heel sterk geleek op de pagina van hun eigen bank en waar ze hun gegevens moesten ingeven. De daders konden enkel de bankrekeningen van de slachtoffers hacken als die zelf eerst een verbinding hadden gemaakt. Ze hackten de bankrekening dus als het ware via de computer van het slachtoffer.”

Uiteindelijk bleken er niet meer slachtoffers dan de twee die al klacht hadden ingediend, maar de speurders van de Federale Gerechtelijke Politie, geholpen door hun collega’s van de Federal Computer Crime Unit (FCCU), vonden wel sporen van nog twee mislukte pogingen. Het speurwerk leidde naar acht verdachten die maandag werden opgepakt. Het gaat om zes Gentenaars, een Bruggeling en een man uit Veurne. Vier van hen hebben volgens het federaal parket slechts een zeer kleine rol gespeeld in het verhaal en zijn na verhoor vrijgelaten.

Hoofdverdachten in het dossier zijn een Gents koppel dat al eerder veroordeeld werd voor bedrieglijke bankbreuk. Zij zouden volgens het federaal parket gewerkt hebben voor een internationale criminele organisatie. Zo fungeerden ze als ‘muilezels’ door op hun rekening het geld te ontvangen van de gehackte rekeningen en het vervolgens door te storten aan derden. Het geld dat van de gehackte rekeningen was gehaald was bestemd voor Oost-Europa, weliswaar nadat het koppel er een deel van had ontvangen als betaling voor hun werk.

Daarnaast ronselden de man en vrouw in hun omgeving ook fondsen, veelal kleine bedragen, om zogenaamde ‘Nigeriaanse oplichtingen’ mee te financieren. Bij dergelijke oplichtingen krijgt het slachtoffer een mail waarin wordt aangekondigd dat hij aan zeer gunstige voorwaarden buitenlandse valuta kan wisselen of dat hij aanspraak kan maken op een deel van een groot geldbedrag in buitenlandse valuta, mits hij zelf eerst een bedrag investeert.

Het koppel ontkent alle beschuldigingen, maar bij huiszoekingen vonden de speurders heel wat bezwarend materiaal, aldus het federaal parket. Het gaat om computers en laptops, overschrijvingen via Western Union, mailberichten, telefoonrekeningen en bankuittreksels. Samen met twee andere verdachten verschijnen ze dinsdagavond voor de onderzoeksrechter in Veurne, op beschuldiging van oplichting, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier