Fedasil zoekt extra opvangplaatsen voor asielzoekers in buurt Langemark-Poelkapelle

Redactie KW

Fedasil is op zoek naar 200 extra opvangplaatsen in de buurt van de bestaande opvangcentra. De overheidsdienst die instaat voor de opvang van asielzoekers doet hiervoor een beroep op immobiliënkantoren. In West-Vlaanderen wordt gezocht naar een plek voor 20 tot 40 personen in buurt van het asielcentrum in Langemark-Poelkapelle. De burgemeesters van de omliggende gemeenten zijn niet tegen, maar hebben toch enkele bedenkingen.

In het asielcentrum in Langemark-Poelkapelle is plaats voor 140 bewoners. Het is één van de 45 opvangcentra voor asielzoekers in ons land. Maar die kunnen lang niet alle asielzoekers onderdak geven. Fedasil is nu op zoek naar een vijftal plaatsen verspreid over heel België waar ze 20 tot 40 mensen kunnen onderbrengen.

“Ook in West-Vlaanderen is de vraag gericht aan de immokantoren in de wijde omgeving van Poelkapelle met de vraag of ze in hun portefeuille beschikbare panden zouden hebben waar we 20 tot 40 asielzoekers in onder kunnen brengen”, zegt Sofie Desseyn van het asielcentrum in Langemark-Poelkapelle

Geschikte huurhuizen vinden in een landelijke gemeente is niet evident zegt de burgemeester van Langemark-Poelkapelle Wyffels. En dat bevestigt ook de burgemeester van Staden. “Er is een vrij grote druk op de private huurmarkt. Er zijn veel meer mensen die een huurwoning zoeken dan dat er aanbod is. Ik denk dat als men zoekt op de private huurmarkt, men niets zal vinden”, zegt burgemeester van Staden Josiane Lowie.

Net zoals de burgemeester van Houthulst is ook Josiane Lowie niet gekant tegen het principe van de spreiding van asielzoekers en opvang in huurhuizen. Ze maakt wel enkele kanttekeningen. “Ik heb daar bedenkingen bij omdat ik mij vooral afvraag als de mensen geïsoleerd worden opgevangen midden in je gemeente, hoe men vanuit Fedasil dan die opvang, begeleiding en ondersteuning zal verzorgen”, zegt burgemeester Lowie.

In Staden staan enkele leegstaande huizen die eigendom zijn van defensie en die zouden te koop staan. Maar Fedasil wil woningen huren.

Ondertussen zorgt het asielcentrum in Langemark-Poelkapelle voor weinig overlast. Er zijn plannen om binnenkort een 20-tal personeelsleden aan te werven en ook jongeren op te vangen zonder begeleiding. (ND)

Meer nieuws op WTV vanavond vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier