Fanfare van Mesen speelt nu toch Vlaamse Leeuw op 11 november

Redactie KW

De Koninklijke Fanfare van Mesen zal op officiële plechtigheden dan toch weer de Vlaamse Leeuw spelen. Dat heeft het bestuur van de fanfare gemeld in een brief aan het stadsbestuur van het taalgrensstadje. Vorig jaar op de plechtigheid van 11 november had de fanfare geweigerd om de Vlaamse Leeuw te spelen. Nochtans hadden ze de burgemeester tot de dag voordien verzekerd dat ze dit wel zouden doen.

Enkele bestuursleden konden in extremis uit ideologische overwegingen de fanfare overhalen om dat toch niet te doen. Waardoor burgemeester Sandy Evrard zich door de fanfare in zijn hemd gezet voelde. Hij werd trouwens door Vlaams minister van bestuurszaken Geert Bourgeois op de vingers getikt omdat de Vlaamse hymne niet werd gespeeld op de officiële plechtigheid van 11 november. Sandy Evrard nam – na 30 jaar lidmaatschap – meteen ontslag uit de fanfare. En het schepencollege besliste om de jaarlijkse toelage van 1.000 euro voor dit jaar niet uit te betalen. De fanfare zou in de toekomst ook niet meer uitgenodigd worden op officiële plechtigheden in het taalgrensstadje.

Maar nu ze schriftelijk beloofd hebben om dit jaar op 11 november -en eventueel andere plechtigheden- wél de Vlaamse Leeuw te spelen, zullen ze weer uitgenodigd worden en krijgen ze voor dit jaar hun subsidie toch uitbetaald.

(JV/PL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier