Fanc geeft toelichting over radioactiviteit in provincie

Redactie KW

Net nu de topministers de toestand van de kerncentrales in Doel en Tihange bespreken, kwam het FANC, het agentschap voor nucleaire controle, een stand van zaken geven over de radioactiviteit in onze provincie. Negen meetstations in het teleradnetwerk doen hier een permanente nucleaire controle. Radioactiviteit is er overal en altijd in een verlaagde vorm maar uiteraard zijn er ook de kerncentrales. Als daar iets fout loopt slaat ook dit teleradnetwerk alarm.

Langs de Leie in Sint-Baafs-Vijve staat één van de 9 teleradmeetstations in West-Vlaanderen. Die stations staan in een raster van 20 op 20 kilometer en meten om de 10 minuten de radio-activiteit in de lucht. Deskundigen in Brussel analyseren dan de binnenkomende meetresultaten. Daarnaast zijn er ook staalnames van ondermeer gras, regen, drinkwater, melk of mosselen en algen. Het gemiddelde schommelt tussen de 0,7 en de 0,9 mSv per jaar. Dat is laag en heeft veel te maken met onze zanderige ondergrond.

Gravelines

Maar in Frankrijk, op 30 kilometer van de grens, staat in Gravelines met zes reactoren de grootste kerncentrale ter wereld. Greenpeace riep recent nog op om de centrale te sluiten. Hun houdbaarheidsdatum is overschreden en volgens Greenpeace niet veilig in geval van ramp of een aanslag. Het Fanc verwacht niet meteen problemen maar neemt toch z’n voorzorgen. “De meettoestellen staan in een raster van 20 op 20 kilometer. Alleen was er nog een grote opening op de grens met Frankrijk richting Gravelines. Dat garandeert ons dat we steeds accurater gegevens zullen hebben over het niveau van de radio-activiteit daar”, zegt Karina De Beule van het Fanc.

Meetresultaten van Telerad zijn permanent consulteerbaar op de FANC-website telerad.fgov.be . Je kunt er ook het meetstation kiezen uit je buurt.

(K.V/A.D.)

Meer vanavond op WTV en Focus vanaf 18u00

Fanc geeft toelichting over radioactiviteit in provincie

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier