Voormalig uitgeefster van de Zeewacht Marie-Claire Elleboudt overleden

Marie-Claire Elleboudt. (GF)
Redactie KW

Op maandag 30 april is in Knokke-Heist Marie-Claire Elleboudt, de echtgenote van Jacques Elleboudt (92), overleden. Zij en haar man waren de laatste uitgevers van De Zeewacht voor de overname door Roularta in 1980.

Marie-Claire Elleboudt werd op 21 februari 1928 in Oostende geboren. Ze was de dochter van Robert Elleboudt, die een zoon was van Alphonse Elleboudt, die in 1896 De Zeewacht stichtte. Ze trouwde in 1949 met haar neef Jacques Elleboudt, die een zoon was van Charles Elleboudt. Charles was de broer van Robert en ook een zoon van Alphonse Elleboudt. Jacques en Marie-Claire hadden elkaar leren kennen in de kantoren van De Zeewacht op de hoek van de Van Iseghemlaan en de Christinastraat in Oostende, waar ze toen allebei werkten.

“Eerst mochten we niet trouwen omdat we neef en nicht waren”, vertelde Marie-Claire daarover in 2012 aan een interview met De Zeewacht in 2012. “We moesten toestemming vragen aan de deken. Bevend stonden we voor hem, maar weet je wat hij zei? Nichte en kozien, ‘t kan niet beter zien ! Voor hem kon het dus.”

Jacques en Marie-Claire werkten allebei in het familiale bedrijf, waarvan Jacques de leiding overnam na het overlijden van zijn schoonvader Robert in 1958.

Dichter bij dochters

Ook Marie-Claire bleef in de zaak actief. Op 1 januari 1980 werd De Zeewacht overgenomen door Roularta en evolueerde tot de huidige kusteditie van de Krant van West-Vlaanderen. Tot op hoge leeftijd bleef Marie-Claire onze krant lezen en met veel interesse volgen.

Het echtpaar kreeg drie dochters, zeven kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen. Ruim 30 jaar geleden verlieten ze Oostende en vestigden zich eerst in Wenduine, later in Knokke-Heist. Zo waren ze dichter bij twee van hun dochters, die net over de grens in het Nederlandse Retranchement wonen.

De uitvaartplechtigheid van Marie-Claire Elleboudt vindt plaats in intieme kring. (HH)