Verdienstelijke missiezuster Wivine Bornauw overleden

Redactie KW

Op 6 september is zuster Wivine Bornauw van de Zusters van Liefde van Heule op 94-jarige leeftijd overleden. Ze werkte meer dan een halve eeuw als missiezuster in Zuid-Afrika.

Zij was afkomstig van Hekelgem en trad 70 jaar geleden binnen bij de Zusters van Liefde in Heule, waar ze in augustus 1949 geprofest werd. Daarop behaalde ze in 1952 het diploma van kleuterleidster. Eén schooljaar gaf ze les in de kleuterschool in Heule, maar in 1953 trok ze dan naar Transvaal (Zuid-Afrika). Ze kwam er pas 1954 aan na een lange bootreis. Een pater in het bisdom Pietersburg wilde een school voor blinde kinderen stichten: zuster Wivine kwam met twee medezusters hulp bieden. Zo werd zij een van de pioniers van de gerenommeerde Blindenschool van Siloë die vanaf nul uitgroeide tot een internaat met 290 kinderen die slechts twee keer per jaar naar huis gingen. Zuster Wivine maakte mee hoe een eerste kind universitaire studies kon beginnen en advocaat werd. De school stond in Zuid-Afrika zo hoog aangeschreven dat zij in 2001 de Gouden Medaille van de Zuid-Afrikaanse Raad voor Blinden ontving. In België werd ze in 2008 benoemd tot Ridder in de Kroonorde, samen met zuster Thérèse Herman uit Heule (nu 93) en pater oblaat Frans Samyn (nu 87) uit Sint-Eloois-Winkel, beiden ook actief in Zuid-Afrika.

Intussen keerde zuster Wivine Bornauw in 2007 terug naar België en bracht ze haar laatste levensjaren door in het moederklooster in de Mellestraat in Heule. De uitvaartdienst heeft er plaats op vrijdag 15 september om 10.30 uur in de kloosterkapel.

(NOM)