Torhout neemt afscheid van ex-rijkswachter Oswald Deswaef

© Foto JS
Redactie KW

Oswald Deswaef is na een moedig gedragen ziekte op 68-jarige leeftijd in Torhout rustig overleden. Hij werd in Roeselare geboren en was de echtgenoot van Marleen Godderis, met wie hij in de Rogier Vander Weijdenlaan woonde.

Zijn drie zonen zijn Stijn (getrouwd met Siska Pollet), Pieter (getrouwd met Liesbeth Goossens) en Thomas (getrouwd met Cindy Ballière). Hij had zes kleinkinderen: Hanne, Zoë, Léon, Rachelle, Jules en Jerome. Oswald heeft een succesvolle beroepscarrière bij de rijkswacht gekend, die aan het eind echter ontsierd werd door een lange rechtszaak, die hij uiteindelijk gewonnen heeft. Hij startte zijn loopbaan als 21-jarige en kwam na zijn opleiding in Brussel eerst vier jaar bij de BOB (Bewakings- en Opsporingsbrigade) van Brugge terecht en daarna – vanaf 1980 – veertien jaar bij de BOB van Roeselare. In 1994 werd hij brigadecommandant van de rijkswacht in Kortemark en een jaar later in Roeselare, waar hij vijf jaar de brigade leidde. In 2000 werd hij dienstchef van de BOB in Roeselare en, na een fusie, vervolgens van de BOB in Kortrijk.

In het najaar van 2003 incasseerde Oswald een zware klap, want hij werd beschuldigd van lekken in het onderzoek naar dopingpraktijken in het wielermilieu. Na een lange rechtsprocedure werd hij uiteindelijk volledig vrijgepleit. Oswald hield van het leven, ging graag lekker eten, was dol op reizen en genoot van zijn vogels en vissen. Hij hielp anderen waar mogelijk en vond als manusje-van-alles overal wel een praktische oplossing voor. Tot de laatste dagen van zijn leven heeft hij gekaart, een bezigheid waar hij veel plezier in vond. De uitvaartplechtigheid heeft plaats op vrijdag 9 februari om 10 uur in de Torhoutse Sint-Pieterskerk. (JS-Begr. Logghe)