Oppositie verwijt gemeentebestuur gebrek aan daadkracht

Burgemeester Jan Stevens (CD&V) repliceerde dat het decreet nog maar een maand oud is en nu al besproken wordt op de gemeenteraad. © CP
Redactie KW

Hoewel de aanstelling van Guy Seyns als nieuwe financieel directeur een formaliteit leek in de gemeenteraad van Wielsbeke, werd dit punt aangegrepen door de oppositie om het bestuur een gebrek aan daadkracht te verwijten. Burgemeester Jan Stevens (CD&V) spreekt over een flauwe aanval: “De oppositie wil zich profileren op beslissingen die wij van hogerhand moeten uitvoeren.”

Onder impuls van het decreet Lokaal Bestuur verdwijnen dit jaar alle OCMW’s als aparte entiteiten. Ze moeten opgaan in de gemeentebesturen, wat belangrijke gevolgen heeft voor de topfuncties binnen deze instellingen. De functies van gemeentesecretaris, OCMW-secretaris, financieel beheerder van de gemeente en financieel beheerder van het OCMW verdwijnen en worden vervangen door één algemeen directeur en één financieel directeur voor zowel de gemeente als het OCMW.

“Logisch om ervaren personeel aan te stellen als er geen andere gegadigden zijn”

In Wielsbeke heeft Guy Seyns een dubbele functie als financieel beheerder voor het OCMW en de gemeente. Daardoor beslisten burgemeester en schepenen dat hij onmiddellijk de eed mag afleggen als nieuwe financieel directeur, door de afwezigheid van andere kandidaten. Dit was niet naar de zin van de oppositie. Raadslid Georges Lambrecht (U.) stelde op de gemeenteraad dat de benoeming binnenskamers geregeld werd.

“Deadline niet gemist”

Het raadslid verweet de burgemeester ook een gebrek aan daadkracht, omdat volgens hem belangrijke deadlines gemist werden. “Ik was op Dwars Door Vlaanderen in Waregem en hoorde verschillende mensen zeggen dat Wielsbeke met haar toekomst aan het spelen is”, aldus Georges Lambrecht. Raadslid Jan De Potter (U.) vulde aan: “Ik weet dat we ons normaal niet mogen vergelijken met omliggende gemeenten, maar dat geldt niet als de anderen het beter doen dan onze eigen gemeente.”

Burgemeester Jan Stevens (CD&V) begreep de aanval niet. “Het is toch logisch dat we een ervaren personeelslid aanstellen als financieel beheerder, zeker als er geen andere gegadigden zijn.”

Hij gaf ook aan dat de aanstelling van de algemeen directeur nu al voorbereid wordt door het gemeentebestuur, en dat daarbij niet over één nacht ijs wordt gegaan. De claim over de gemiste deadlines is volgens hem totaal onjuist. “Dit decreet is amper een maand oud en wordt nu al besproken op de gemeenteraad. Trouwens, de deadline voor de aanstelling is 1 augustus 2018, dus die hebben we alvast niet gemist.” (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier