Opnieuw oud-directeur Sint-Amand Kortrijk overleden

Redactie KW

Op de afdeling geriatrie van het AZ Groeninge is Roger Vancraeynest, oud-directeur Sint-Amandsbasisschool Noord, op 97-jarige leeftijd overleden. Met Laurent Willaert, Carlos De Leersnijder en recent nog Jozef De Meester zijn nu in twee maanden tijd vier oud-collegedirecteurs overleden.

Roger Vancraeynest werd in Desselgem geboren als tweede in een gezin van vijf kinderen. Ze verhuisden naar buurgemeente Beveren-Leie, toen zijn vader daar gemeentesecretaris werd. Roger volgde Latijns-Grieks aan het H. Hartcollege in Waregem en trok dan in de voetsporen van zijn broer Julien (later directeur aan het Sint-Amandscollege Zuid) naar de Normaalschool in Torhout. Amper 19 was hij toen hij in september 1939 in het Sint-Amandscollege in Kortrijk voor het eerste leerjaar stond. Toen kwam de oorlog en moest er les gegeven worden op verschillende plaatsen, onder meer in huis Delplancke (het latere Broelmuseum). Begin 1967 volgde Roger dan Camiel Verhelst op als directeur van de lagere cyclus van het Sint-Amandscollege in de Collegestraat. Hij ging er in het schooljaar 1981-1982 met pensioen.

Directeur Vancraeynest is ook altijd sportief geweest. Zelf had hij in zijn jeugd gevoetbald bij White Star van Desselgem, op school werd hij een groot promotor van het basketbal. Samen met priester-leraar Jan Carreer was hij vanaf de jaren vijftig actief in het bestuur van de schoolbasketbalclub Olumpia (die later onder meer als Frisa furore zou maken op het hoogste niveau). Daarnaast was hij in 1968 medeoprichter en secretaris-penningmeester van Sammikor (Sint-Amandscollege Minibasket Kortrijk). En toen dochter Katrien speelster werd, ging hij ook het damesbasket volgen.

In onderwijsmiddens was hij onder meer ondervoorzitter van de Vereniging voor Katholiek Kleuter- en Lager Onderwijs in Kortrijk (VKLOK). Op Overleie in Kortrijk stond hij mee aan de wieg van de Kastanjefeesten en in de beginjaren van de televisie bracht hij het in 1963 tot ‘Meneer Weetal’ in het gelijknamige programma van de legendarische Tony Corsari…

Na de oorlog trouwde Roger in 1946 met Helen Carpentier die hem in 2002 ontvallen is. Hij was vader van vijf kinderen: Myriam (Kortrijk), Bernard (met Chris Baesen, Wevelgem), Trees (met Godfried Van Ammel, Kortrijk), Annemie (met Danny Koopman, Kortrijk) en Katrien (met Carl Raes, Kortrijk). Hij had ook 12 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen). Hij kon dankzij thuisverpleging, Familiehulp en de grote toewijding van zijn vijf kinderen nog lange tijd in zijn woning in de Godfried De Vreeselaan blijven wonen.

De uitvaartdienst vindt plaats op vrijdag 2 maart om 10.30 uur in de Sint-Pius X-kerk in Kortrijk.

(NOM)