Noël Marreel en Cecilia De Craemer uit Tielt vieren gouden jubileum

Noël Marreel en Cecilia De Craemer werden in Mulle ontvangen voor hun gouden huwelijksjubileum. © Foto WME
Redactie KW

Het lijkt wel een sprookje: als kersvers Belgisch kampioen bij de nieuwelingen in 1963 in Gullegem kreeg renner Noël Marreel piepers en bloemen van Cecilia De Craemer. Vijf jaar later trouwde de Tieltenaar met het bloemenmeisje uit Aarsele. In Mulle de Terschueren vierde het koppel het gouden huwelijksgeluk. “Het geheim? Elkaar wat vrijheid gunnen en af en toe een beetje water in de wijn.”

Aan de Oude Tieltweg in Aarsele groeide Cecilia De Craemer, die op 9 mei 1950 werd geboren, met haar oudere broer Yvan op. Ze volgde tot haar 16de snit en naad in Aarsele en ging daarna werken, eerst als naaister in Wontergem. Laatst werkte ze in de Erta (Quadrant), waar ze 30 jaar aan een machine operator was. “In 2008 ging ik met pensioen, toen ik 58 jaar was. Ik heb altijd graag gewerkt. Maar dat heb je soms niet zelf in de hand, alles draait rond een goede gezondheid.”

Noël, geboren in Tielt op 8 februari 1946, woonde met zijn oudere zus Noëlla bij hun ouders in de Oude Stationstraat. “Ik volgde aan het VTI de richting elektriciteit”, zegt Noël, die zijn hele leven bij de NMBS in de werkplaats in Oostende werkte. “Al die medewerkers waren vrienden, we hebben ook jaren samen gevoetbald. We werkten daar toen met ruim 30 mensen. We herstelden in de rijtuigen alles wat met elektriciteit te maken had. We beleefden daar een mooie tijd”, zegt Noël, die op 53-jarige leeftijd al met pensioen kon.

Wielrennen

Noël speelde vroeger voetbal bij FC Tielt, maar begon later te koersen. Een sterk renner, vooral aan de meet. Heel snel, finisher. Het waren de wielertijden van jongens als Eric Leman, Sylvère Hellebuyck, ook van Gilbert Verstrepen en de bekende Daniël Van Ryckeghem. “Ik kon mijn plan trekken, zeker. In totaal won ik meer dan 50 wedstrijden. Ik koerste tot en met de liefhebbers. Daarna ging ik weer voetballen, na twee zware ongevallen tijdens wedstrijden.”

Het was op een van de koersen dat Noël zijn latere vrouw Cecilia tegen het lijf liep. Meer zelfs. “Ik was in 1963 net nationaal kampioen bij de beginnelingen (nieuwelingen) geworden”, lacht Noël. En Cecilia vult aan. “Ik was mee met de zuster van renner Roger Mouton uit Kanegem. Nee, we kenden elkaar niet. Men vroeg plots aan mij om de bloemen aan de winnaar, aan Noël dus, te overhandigen“, lacht Cecilia. Pas enkele jaren later sloeg de vonk echt over, onder meer door de moeder van Cecilia, die Noël wel een geschikte partner voor haar dochter vond…

Levensgenieters

Noël en Cecilia trouwden op 12 januari 1968 in Aarsele. “We hebben eerst negen jaar bij mijn moeder mijn vader is vroeg overleden in de Oude Stationstraat ingewoond”, zegt Noël. In 1977 trok het koppel naar de woning in de Tulpenlaan, waar ze nog altijd graag wonen. Het koppel heeft een dochter Kathleen, die getrouwd is met Luc Van Poucke. Er is een kleinzoon Kevin, die getrouwd met Brenda Ghesquiere. “We hebben een heel goede dochter, die af en toe eens voor mijn moeder hier thuis wacht.” De nu 103-jarige Madeline Vanterwyngene woont bij haar dochter Cecilia en haar schoonzoon Noël in.

Noël houdt nog altijd van wielrennen. “Ik fiets dagelijks: op de rollen of alleen op de weg. Meestal hetzelfde toerke van 25 à 30 km. Verder volg ik alle wedstrijden op tv. Peter Sagan en Greg Van Avermaet zijn mijn grote vedetten.” Noël is blij dat hij het nog allemaal meemaakt, want kort na zijn pensioen werd hij getroffen door een zware trombose. “We zijn ook levensgenieters“, zegt Cecilia, die zich met foto’s en video’s maken op de computer uren kan bezighouden. “We hopen dat we nog lang samen gelukkig kunnen zijn. Dan is de gezondheid heel belangrijk.”

(LVA)