Monique en Michel zijn gouden paar

© EG
Redactie KW

Michel Vermeersch en Monique Es uit de Veurnseweg vierden hun gouden huwelijksfeest. Zij stapten in het huwelijksbootje in Merkem op 9 augustus 1968.

Michel werd geboren in Wervik op 26 november 1943 en heeft een broer. Hij groeide op in Komen. Monique zag het levenslicht in Diksmuide op 29 juli 1945. Ze heeft twee broers en twee zussen.

“Ik liep school in het Saint-Henricollege, maar moest ook op zeer jonge leeftijd gaan werken”, vertelt Michel. “Er was veel werk in de streek en zeker in Noord-Frankrijk. Wij woonden aan de grens en ik startte mijn loopbaan bij de firma Flandria in Deulemont als lasser. Ik moest geen soldaat worden, omdat ik door het vroege overlijden van mijn vader de steun was van het gezin. Na de firma Flandria was ik aan het werk bij het bedrijf Massey-Furguson in Marquette, een aluminiumgieterij. In beide fabrieken was het harde arbeid en ik heb mijn beroepsloopbaan vroegtijdig moeten stopzetten wegens gezondheidsproblemen. Als jongeren trokken wij tijdens de weekends naar Diksmuide, waar we gingen dansen in Sint-Jan aan de IJzer. Dat was toen nog een dancing, nu is het een hotel-restaurant. Monique was er ook met vriendinnen en zo leerden we elkaar kennen.”

Verpleegster

Monique groeide ook op in een groot gezin. “Bij ons moest iedereen thuis meehelpen, maar ik kon de naaischool volgen in Merkem tot ik 16 jaar was. Ik bleef dan een jaar thuis meehelpen en mocht dan voor verpleegster gaan studeren in Brugge. Nadat ik afgestudeerd was, heb ik steeds de nachtdienst gedaan in het Heilig Hartinstituut langs de Poperingseweg in Ieper. Het was hard werken en dan thuis nog zorgen voor een groot gezin.”

Michel en Monique hebben zes kinderen, waarvan de oudste overleden is: Johan (+), Sabine (47), Stefaan (42, gehuwd met Evelyne Saelens), Sofie (32), Sandra (30) en Angelique (27). Ze hebben ook vier kleinkinderen: Allison, Floriane, Thibaut en Arno.

(GR)