Kortrijk verliest Foto Robert

Redactie KW

Dinsdag laatst, 10 april, is Robert Beun op 78-jarige leeftijd in het AZ Groeninge overleden. Hij was al een achttal maanden ziek. Met hem verliest de Kortrijkse fotografie- en zakenwereld een monument. Van een klein winkeltje bouwde hij zijn zaak uit tot een begrip in de brede regio.

Robert Beun was afkomstig van Watou in de diepe Westhoek. Zijn vader was gespecialiseerd in orthopedische schoenen en eerst zou Robert in zijn voetsporen treden. Hij had echter één grote hobby, fotografie, en thuis in de garage richtte hij zijn donkere kamer in om foto’s te ontwikkelen. Hij ging uiteindelijk bij een fotograaf in Ieper werken en daar werkte ook ene Monique Behaeghel…

Ze trouwden in 1962 in Ieper maar het jaar voordien was Robert al een winkeltje begonnen, niet in Ieper, maar in Kortrijk omdat hij vernomen had daar mogelijkheden waren. In 1967 verhuisde hij de zaak van de hoek Brugsestraat-Proosdijstraat naar een groter pand wat verder in de Brugsestraat en zeven jaar later werd een nieuwbouw opgetrokken, waardoor de verkoopruimte aanzienlijk toenam. Eerst maakte Robert zelf nog ettelijke fotoreportages van onder meer huwelijken en communies, tot de zaak al zijn aandacht opeiste. Naast een vakman was Robert Beun ook bekend als een geboren verkoper die alle evoluties in de sector goed volgde. Hij was ook graag gezien bij fotoclub Groeninghe waar hij vele leden de nodige vaardigheden bijbracht.

In 1984 kwamen zoon Xavier en dochter Ann meewerken in de zaak – wat later ook schoondochter Veronique – en werd de winkel helemaal vernieuwd. In 1992 opende Robert naast de bestaande zaak een tweede (Sony Center Kortrijk), waar Xavier de verantwoordelijkheid op zich nam. Daar was ‘papa Robert’ erg trots op.

Op 10 april 2008 – exact 10 jaar geleden – legden Robert en Monique dan de leiding volledig in handen van zoon Xavier die de zaak opnieuw vernieuwde. “Mijn vader bleef echter de zaken volgen, zij het vanaf de zijlijn“, zegt Xavier, “en er ging geen dag voorbij of hij liep even binnen met de vraag ‘kan ik iets doen?’ Hij stond altijd klaar. Hij kon streng én rechtvaardig zijn maar had een hart van koekebrood!”

Aanvankelijk woonden ze boven de zaak, maar sinds 1986 wonen Robert en zijn echtgenote in de Zonnelaan. Daar ontdekte Robert een nieuwe hobby: tuinieren. Uren kon hij in de tuin vertoeven en die mocht dan ook een van de mooiste van Kortrijk genoemd worden. Herhaaldelijk viel hij in de prijzen bij de bebloemingswedstrijden van de stad Kortrijk. Hij ging de jongste jaren trouwens nog al de deelnemende tuinen fotograferen, om ze dan te toen op de prijsuitreiking.

Robert was vader van drie kinderen: Xavier (met Veronique Meersschaert, Kortrijk), Ann (met Gert Bauwens) en wijlen Carine (als kindje overleden). Hij had ook vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Dochter Ann bezegelt haar relatie begin volgende maand met een huwelijk; vader Robert keek daar nog naar uit maar het mocht niet meer zijn.

De afscheidsviering heeft plaats op maandag 16 april om 10 uur in de Sint-Elooiskerk in Kortrijk. (NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier