Heulenaar Jozef Pottie op 87-jarige leeftijd overleden

Redactie KW

Jozef Pottie is vorige vrijdag overleden in het wzc Aksent in Lendelede, waar hij sinds anderhalf jaar verbleef. Hij was geboren in Gullegem als vijfde in het elf kinderen tellende kroostrijke gezin van vlasser Maurice Pottie in de Kortrijkstraat. Die straat werd in de volksmond zelfs de ‘Pottiestraat’ genoemd omdat daar zoveel familieleden dicht bij elkaar woonden.

Jozef trouwde met Agnes Delaere uit Bissegem en zij lieten eind de jaren vijftig een woning optrekken in de Albrecht Rodenbachlaan in Heule waar Jozef altijd is blijven wonen. Hij verloor zijn echtgenote in 1979 toen ze slechts 45 jaar oud was. Nadien hertrouwde hij met Kris De Backer, afkomstig uit het Oost-Vlaamse Appelterre. Zij is intussen in 1999 ook overleden. Uit zijn eerste huwelijk was Jozef vader van drie kinderen: Pieter (met Hilde Vromman, Kuurne), Ann (met Bart Huysentruyt, Heule) en Koen (met Sabine Seynaeve, Heule). Hij had negen kleinkinderen en zes achterkleinkinderen.

Beroepshalve heeft Jozef als telegrafist gewerkt bij de toenmalige RTT in Kortrijk. In Heule is hij 31 jaar lang lid geweest van het Sint-Eutropiuskoor. Hij heeft er in feite zijn echtgenote Agnes opgevolgd, ook als secretaris-bestuurslid. Ook was hij actief bij De Volkstuin en hij heeft vele jaren de moestuin van de pastoor onderhouden. Vooral met zijn tweede echtgenote heeft hij ook heel wat gereisd en dan mochten alle kleinkinderen, van klein tot groter, mee. Kris, die kleuterjuf geweest was, beschouwde hen als haar eigen kleinkinderen. Jozef stond bekend als een milde man die altijd tevreden was en door iedereen graag gezien, ook op het laatst in het rusthuis.

De afscheidsdienst heeft plaats op vrijdag 2 maart om 10 uur in de Sint-Eutropiuskerk.

(NOM-Begr. Debonné)