Georges De Clerck, gewezen voorman Kommunistische Partij overleden

Georges De Clerck overleed op zaterdag 12 augustus. © GF
Redactie KW

In Kortrijk is Georges De Clerck op 12 augustus 2017 op 83-jarige leeftijd overlijden. Hij was een sociaal gedreven man die in Kortrijk jarenlang het boegbeeld was van de Kommunistische Partij van België (KPB).

Georges De Clerck werd geboren als oudste van zes in een echte ‘postfamilie’. Zelf ging hij ook bij de Post werken. Algauw werd hij actief bij de vakbond en in het Kortrijkse postsorteercentrum werd hij hoofdgedelegeerde bij ACOD. Aanvankelijk was Georges socialist maar na een staking tegen de Eenheidswet begin jaren zestig keerde hij de partij de rug toe. Daarna werd hij lid en militant voor de communisten, was hij actief in de vredesbeweging en stichtte hij mee café ‘1917’ in de Sint-Denijsestraat, lokaal van de communistische partij. Georges nam ook aan meerdere gemeenteraads- en parlementsverkiezingen deel; in 1979 stond hij zelfs op de Vlaamse KP-lijst voor de Europese verkiezingen. Verkozen raakte hij voor de kleine partij echter nooit. Later werd hij lid van PVDA.

Visser en natuurliefhebber

Georges bleef zich wel politiek inzetten. Zo verzette hij zich met het comité ‘Ons Postje Blijft’ tien jaar geleden (tevergeefs) tegen de sluiting van het postkantoor in de Stasegemsestraat in Kortrijk. Hij mocht in juni 2007 zelfs als eerste burger het woord nemen in de Kortrijkse gemeenteraad. Georges De Clerck was ook lid van de hengelcub Drie Hofstedenvissers en van de milieucel van de Vlaamse Vereniging Hengelaarsverbonden. Hij was actief bij Natuurpunt en richtte ook de werkgroep ‘Natuurtuin Gilbert Desloovere‘ op, vernoemd naar de bekende figuur die van een verwilderd stukje land langs het fietspad Kortrijk-Zwevegem een mooi stukje natuur maakte.

Georges woonde in de Dr. Snellaertstraat in Kortrijk en was weduwnaar van Claudinette Devos die in januari dit jaar overleed. Hij was vader van twee kinderen: Claude (met Bianca Byttebier) en Sophie (met Stephen George) en had zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

De uitvaartdienst heeft plaats op 19 augustus om 11.30 uur in de aula van het crematorium Uitzicht. Na de plechtigheid krijgt de asurn een plaatsje in zijn vertrouwde omgeving.

(NOM-Rouwcentrum Vercruysse)