Ere-vrederechter van het kanton Tielt Jan Debusschere is overleden op 92-jarige leeftijd

Redactie KW

Op maandag 5 februari is Jan Debusschere, ere-vrederechter van het kanton Tielt, overleden. De plechtige uitvaartdienst had op zaterdag 10 februari in strikte familiekring plaats.

Jan Debusschere werd in Ardooie geboren op 20 juni 1925. Hij studeerde rechten aan de katholieke universiteit van Leuven. Vervolgens werd hij in 1950 advocaat in zijn geboorteplaats Ardooie. Zijn stagemeester was vroeger de Tieltse advocaat Gabriel Waûters, vader van ere-raadsheer Ernest Waûters.

In december 1970 werd Jan Debusschere benoemd tot vrederechter van het kanton Tielt. Dat was ook zijn levenswerk: zijn vonnissen waren een voor een juweeltjes van diepdoordachte beslissingen gestaafd met rechtspraak en rechtsleer. De vonnissen van Jan Debusschere werden dan ook in ettelijke juridische tijdschriften gepubliceerd, waaronder het Rechtskundig Weekblad, voorzien van commentaren waarvan de schrijver alleen maar kon zeggen dat ere-vrederechter Jan Debusschere in zijn hoedanigheid van magistraat weeral gelijk had. Een voorbeeld van een rechtvaardige rechter, luisterend oor en bezorgd om de goede beslissing.

Hoewel hij ook, in die tijd, politierechter was, ging zijn voorkeur naar het burgerlijk recht. Zijn stokpaardje was vooral uitspraak doen als vrederechter over vele discussies inzake de ingewikkelde pachtwet. Als vrederechter was hij ook heel begaan over het lot van minderjarige kinderen, die onder voogdij werden geplaatst. Ook mindervalide kinderen, opgenomen in een instelling, kregen van hem bijzondere aandacht. Een goede band met zijn griffiepersoneel op het vredegerecht in Tielt was voor hem ook heel belangrijk.

In die tijd was hij tevens voorzitter van de raad van bestuur van de Sint-Jozefskliniek in Pittem. Het was maar een van de vele bewijzen van zijn grote, sociale inzet. Naast het ereteken van officier in de Leopoldsorde, verkreeg Jan Debusschere de titel van ere-vrederechter in de loop van 1990. De plechtige uitvaartdienst had op zaterdag 10 februari plaats. (LVA)